Zdravlje

Uzimanje ibuprofena protiv bola u leđima bi zapravo samo moglo produžiti ovaj problem

Uzimanje ibuprofena protiv boli u leđima bi zapravo samo moglo produžiti ovaj problem, navedeno je u novom istraživanju.

Upotreba tablete - Dnevno.hr

Istraživači su otkrili da Britanci koji uzimaju nesteroidne antiinflamatorne lijekove (NSAID), među kojima je ibuprofen, imaju 76 posto veću vjerovatnoću da će njihova bol trajati duže od tri mjeseca u poređenju s onim ljudima koji uzimaju paracetamol. U spomenutom istražvanju, koje je objavljeno u magazinu Science Translational Medicine, učestvovalo je 98 pacijenata.

Stručnjaci smatraju da bi trebalo pokrenuti klinička ispitivanja koja će još jednom potvrditi njihov zaključak. Savjetuju izbjegavanje ove vrste lijekova. Inače, bol u donjem dijelu leđa je najčešće prijavljeni oblik hronične boli u svijetu.

Također su analizirani mehanizmi nastanka boli kod ljudi i miševa. Utvrđeno je da neutrofili, bijela krvna zrnca koja pomažu tijelu u borbi protiv infekcije, igraju ključnu ulogu u ublažavanju boli. Blokiranje rada ovih zrnaca u tijelima miševa produžilo je trajanje boli i do 10 puta više od prosječnog trajanja.

“Dokazali smo da korištenje lijekova poput ibuprofena i steroida za ublažavanje kratkoročnih zdravstvenih problema moglo povećati šanse za razvoj hronične boli. Ipak, kao što je već navedeno, trebali biste imati u vidu da je ovo samo jedno istraživanje i da je potrebno uraditi dodatna kako bi definitivno potvrdili ove rezultate”, kazala je ljekarka Franziska Denk, prenosi Klix.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh