Zdravlje

Savjeti kako da budemo zdraviji u 2022. godini

​Nova godina za svakoga od nas predstavlja vrijeme kada počnemo da mislimo o promjenama.

setnja-park-Novi.ba

I uvijek je negdje na prvom mjestu zdravlje.

Jedite više cijelih namirnica
Najlakši i najodrživiji način da poboljšamo zdravlje jeste da konzumiramo cijele namirnice. To podrazumijeva neprocesuirano voće, povrće, sjemenke, ribu i orašaste plodove. Ova hrana, prema istraživanjima, umanjuje rizik od srčanih oboljenja, gojaznosti, visokog nivoa šećera u krvi i dijabetesa tipa 2.

Više se krećite
Zadajte sebi zadatak da se svakog dana što više krećete. Izađite iz autobusa stanicu ranije, koristite stepenice umjesto lifta, idite pješice u prodavnicu… Male promjene mogu i te kako mnogo da utiču na naše zdravlje.

Izbacite zaslađena pića
Sokovi i druga zaslađena pića povećavaju rizik od srčanih oboljenja, masne jetre, gojaznosti, karijesa… Izbjegavajte ovakve napitke i radije izaberite prirodne varijante.

Više spavajte
Dovoljno kvalitetnog sna u toku noći sprečava rizik od gojaznosti, depresije i srčanih oboljenja. Osigurajte svom tijelu i umu zdrav san, svakog dana.

Budite fizički aktivni
Fizička aktivnost blagotvorno djeluje i na tijelo i na um. Izaberite onu u kojoj uživate i svakodnevno se krećite. Bilo da je u pitanju plivanje, vožnja bicikla, šetnja ili odlazak u teretanu, osjećaćete se bolje.

Nađite vremena za sebe
Izdvajanje vremena za sebe nije sebično, već je neophodno za optimalno zdravlje i dobro stanje. Budite sebi na prvom mjestu s vremena na vrijeme.

Unosite više domaće hrane
Potrudite se da što manje jedete napolju. Pripremajte jela unaprijed i nosite kuvani ručak na posao. Tako ćete spriječiti napade gladi i gojaznost, a ješćete zdravije.

Više vremena provodite napolju
Boravak u prirodi umanjuje stres i poboljšava raspoloženje. Stoga, potrudite se da u ovoj godini boravak u prirodi postane vaš svakodnevni ritual.

Ograničite vrijeme ispred ekrana
Kompjuter, laptop i smartfoni, njima smo svakodnevno izloženi. A to može da izazove depresiju, anksioznost i osjećaj usamljenosti. Stoga, potrudite se da ograničite vrijeme koje provodite pred ekranima.

Zaboravite na negativni odnos prema tijelu
Prestanite da na svoje tijelo gledate s negativnog aspekta. Probudite u sebi samopouzdanje koje se krije u svakome od nas.

Posjetite ljekara
Donesite odluku da idete na sistematske preglede svake godine. Uradite krvnu sliku, urinokulturu, posjetite ginekologa i stomatologa. Prevencija je ključna za mnoge bolesti, kao i otkrivanje oboljenja u ranoj fazi. prneose “Nezavisne“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh