Zdravlje

Hoće li nova vakcina će ubijediti antivaksere da se vakcinišu? Rađena po starom metodom, sigurna i od proteina

Sve vakcine funkcionišu tako što uče imuni sistem tijela da napadne koronavirus, ali to rade na različite načine.

Vakcina - Dnevno.hr

Za razliku od vakcina koje su već odobrene za upotrebu u Sjedinjenim Američkim Državama, Novavaksova vakcina protiv kovida, nazvana NVKS-CoV2373, napravljena je upotrebom konvencionalnijih metoda.

Ova vakcina napravljena je na konvencionalom pristupu, za razliku od drugih vakcina, i smatra se da može da smanji neodlučnosti u vezi sa vakcinama.

“Novavaksova” takozvana proteinska podjedinična tehnologija (što znači da njihove vakcine sadrže prečišćene delove patogena) je već ispitana i testirana, a koristi se decenijama za vakcinisanje protiv raznih bolesti, uključujući hepatits B.

NVX-CoV2372 proteinska pojedinična vakcina protiv kovida sadrži laboratorijski napravljene deliće koronavirusa, odnosno njegov šiljati protein, za stimulisanje imuniteta. Vakcina se sastoji od prefuzionog proteina pune dužine napravljenog korišćenjem rekombinantne tehnologije nanočestica i njenog patentiranog dodatka na bazi sapuna “matriks-M”, prenosi b92.

Prema studiji koja je objavljena u martu nakon finalne faze testiranja u Velikoj Britaniji, efikasnost vakcine Novavaksa, biotehnološke kompanije sa sedištem u Gejtersburgu u Merilendu, bila je čak 96 odsto.

Protiv britanskog alfa soja efikasnost je tada bila 86 odsto, a 55% u odvojenom, manjem ispitivanju u Južnoj Africi, gde su volonteri bili izloženi novom, zaraznijem beta soju. U oba slučaja vakcina je bila 100 odsto efikasna u sprečavanju ozbiljnih oblika bolesti i smrti.

Iz Novavaksa kažu da je njihova vakcina na ispitivanjima u Severnoj Americi bila efikasna 90,4 odsto protiv kovida, prenosi France24.com.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh