Zdravlje

Mladež (nevus) u oku – je li opasan za vaše zdravlje?

Madež (nevus) u oku je pigmentacija, koja se može pojaviti na prednjem dijelu oka, na području šarenice ili ispod mrežnice.

Ilustracija - Pixabay/msporch

Kako nastaje madež (nevus) u oku?
Uzrokuju ga melanociti, koji su zaduženi za pigment boje vaše kose, kože i očiju. Kada se dogodi anomalija u rasporedu melanocita, razvija se madež (nevus) u oku. Može biti različite boje, od žute do smeđe, pa čak i sive boje.

Madež (nevus) u oku može biti prisutan od rođenja, ali može se pojaviti kako u ranim godinama, tako i u srednjim.

Nevus žilnice
Nevus žilnice nalazi se na stražnjem dijelu oka, na žilnici. Ovaj madež (nevus) u oku nema vidljivih simptoma i može ga otkriti samo oftalmolog.

Radi se o ravnom, obojenom području na stražnjoj strani oka, koje se pojavi nakon rođenja, a još uvijek se ne zna zbog čega.

Baš kao i sa svakim drugim madežom ili pjegom, postoji mali rizik i da nevus žilnice postane maligan.

Očne pjege na šarenici
Na šarenici se mogu razviti očne pjege. To su tamne mrlje, koje iako nisu maligne, mogu ukazivati na postojanje rizika očnih bolesti poput katarakte i makularne degeneracije.

Iako je većina madeža bezopasna, potrebno ih je redovito kontrolirali kako se ne bi razvili u tumor oka, prenosi dio


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh