Zdravlje

OPREZ: ZUJANJE U UŠIMA može biti simptom OZBILJNIH BOLESTI! Obratite pažnju na OVE STVARI!

Može biti veoma neprijatna i uznemirujuća senzacija.

Uho - Narodni.net

Tinitus je zujanje ili šum u ušima, a od njega pati 10 do 15 posto ljudi.

Zujanje nije stalno istog intenziteta i može se pojačavati ili pulsirati i tako pogoršati stanje. Ponekad šum u uhu može biti toliko intenzivan da remeti pažnju i koncentraciju osobe. Zujanje u uhu može se smanjiti, smiriti na neko vrijeme ili sasvim nestati, isto kao što se može i pojačati.

Koji su uzroci za pojavu zujanja u ušima?

Na nivou slušnog kanala uzork zujanja može biti nakupljanje ušne masti (cerumena). U srednjem uhu to može biti upala, otoskleroza, oboljenje Eustahijeve tube, sekret u uhu.

U unutrašnjem uhu gdje je i najveći broj uzroka mogu biti oštećenja završnih dijelova slušnog živca (staračka nagluhost, akustična trauma, akutna nagluhost, Menierova bolest).

Na daljem putu do centra u mozgu, mogu se naći mnogi uzroci: tumori slušnog živca, multipla skleroza, posljedica povrede glave, vaskularna oboljenja, hipertenzija.

Na zujanje u uhu, ukoliko nije povezano sa krvnim pritiskom, ne utiče hrana i piće, a svako zujanje na prvom mjestu zahtjeva pregled i audiološku obradu od strane otorinolaringologa, piše “Srbija danas“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh