Nauka

Engleska studija: Dvije vakcine pokazale visoku efikasnost protiv delta soja

Dvije doze Pfizera su 88 posto učinkovite u sprečavanju simptomatskog oboljevanja od novog soja korona virusa, a AstraZenece 67 posto.

Vakacina - Ilustracija / N1

Dvije doze vakcine Pfizer ili AstraZeneca gotovo su podjednako efikasne protiv visoko prenosive delta varijante korona virusa, kao i protiv ranijeg dominantnog soja alfa, pokazuju rezultati studije objavljene u četvrtak.

Zvaničnici tvrde da su ove vakcine visoko efikasne protiv delta varijante, koja je sada dominantna u cijelom svijetu.

Eksperti ipak upozoravaju da jedna doza vakcine nije dovoljna za visok stepen zaštite od infekcije, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

Umjerene razlike u efikasnosti
Studija otkriva i da su dvije doze Pfizerove vakcine 88 posto efikasne u sprečavanju simptomatskog oboljevanja od delta soja, u poređenju sa 93,7 posto efikasnosti za alfa varijantu virusa.

Dvije doze vakcine AstraZeneca su, kako se navodi, 67 posto efikasne protiv delta verzije, u odnosu na 60 posto, kako se ranije mislilo, i 74,5 posto efikasne protiv alfa soja korona virusa, u poređenju s prvobitnom procjenom o 66 posto efikasnosti.

“Samo su umjerene razlike u efikasnosti vakcine zabilježene kod delta varijante u poređenju s alfa varijantom nakon dvije primljene doze vakcine”, navodi se u engleskoj studiji, prenosi


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh