Zdravlje

Hitno,ako imate ove preparate odmah ih bacite: Iz upotrebe se povlači sprej za sunčanje izaziva rak

Potrošačima je preporučeno da se obrate svom ljekaru ili zdravstvenom radniku ako imaju bilo kakve nedoumice, pitanja ili ako su osjetili bilo kakve probleme koji se odnose na upotrebu navedenih proizvoda
Američka kompanija “Džonson i Džonson” (J&J) dobrovoljno će povući sa tržišta pet vrsta spreja za zaštitu od sunca marke neutrogena i avino (Aveeno) nakon što je u nekim uzorcima otkrila hemikaliju koja izaziva rak.

Riječ je o četiri aerosol proizvoda za zaštitu od sunca brenda neutrogena – “Beach Defense”, “Cool Dry Sport”, “Invisible Daily Defense” i “Ultra Sheer”, i o spreju “Protect+Refresh” kompanije Avino, prenosi Rojters.

Kompanija sa sjedištem u Nju Džersiju saopštila je da bi potrošači trebalo da prekinu korišćenje tih proizvoda i da ih bace, pošto su u internim ispitivanjima utvrđeni niski nivoi benzena u nekim uzorcima. Takođe obavještava distributere i trgovce da obustave prodaju tih proizvoda i da organizuju njihovo vraćanje “iz razloga predostrožnosti”.

Benzen je klasifikovan kao humani kancerogen, supstanca koja potencijalno može da izazove kancer u zavisnosti od nivoa i obima izloženosti kože tom sastojku. Ova američka firma je dodala da benzen nije supstanca koja ulazi u sastav njenih proizvoda za zaštitu od sunca i da istražuje uzrok kontaminacije njenih proizvoda tim sastojkom.

U saopštenju se takođe navodi da se ne očekuje da bi svakodnevno izlaganje količinama benzena, koje su u ispitivanjima utvrđene u ovim sprejovima za zaštitu od sunca, moglo da izazove štetne posljedice po zdravlje.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh