Zdravlje

JOGURT vs. KISELO MLIJEKO! Gastroenterolog Perišić OBJASNIO RAZLIKU! Jedno je MNOGO ZDRAVIJE!

Svi koji su morali da se liječe antibioticima sjećaju se preporuke ljekara da obavezno piju jogurt.

Doktor Vojislav Perišić - Screenshot

Kada je u pitanju dijeta, ali i neka jela, preporučuje se kiselo mlijeko. Šta je bolje od ove dvije namirnice, objasnio je gastroenterolog dr Vojislav Perišić.

Kiselo mlijeko je prirodni produkt fermentacije, gdje u toku tog procesa smanjuje laktozu sa 7 na 4 odsto, oni koji imaju problem sa laktozom je bolje da konzumiraju kiselo mlijeko – rekao je dr Perišić za “Jutro na Prvoj”.

Ako biramo između jogurta, mlijeka i kiselog mlijeka, broj jedan je kiselo mlijeko.

Jogurt ima, zbog ukusa i ljepote, šećere koji mogu da eventualno ometaju njegova dobra dejstva, zato jogurt nije dobra zamjena za probiotik – rekao je on.

Perišić naglašava i to da bakterije mliječnog kiselinskog varenja pomažu u slučajevima netolerancije na laktozu, a da su svi ostali korisni efekti jogurta podsticaj probiotske bakterije.

Jogurt nije štetan, samo je ukusniji.

Modificirali su turski model jogurta, kad pogledate specifikaciju – osam odsto masti i laktoze isto toliko, masti imaju euforijski efekat i zato ljudi vole da piju jogurt, on pruža osjećaj sitosti zbog toga – objasnio je on.

Kiselo mlijeko i jogurt ne mogu da čuvaju imunitet, tvrdi Perišić, već svježe voće i povrće, ali insistira da je kiselo mlijeko “prirodnije” od jogurta.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh