Zdravlje

6 najboljih antibiotika koje možemo pronaći u prirodi

Upotreba antibiotika koje možete kupiti u apotekama smo uz ljekarski recept može se itekako odraziti na vase tijelo, kao i na cjelokupno zdravlje. Njihova dugotrajna upotreba u nekim slučajevima će dovesti i do stanja rezistencije na antibiotike, te vam može itekako napraviti problem kod liječenja antibioticima nakon nekog vremena. U članku koji upravo čitate potrudit ćemo se da vam govorimo o šest prirodnih antibiotika, koji vam ne mogu naštetiti.

prirodni antibiotici / PR - Haber.ba

Antibiotici koje možemo pronaći u prirodi nisu ništa drugo do začini i bilje koje su direktno dostupne iz prirode koja ima svojstva koja mogu smanjiti funkciju i širenje neželjenih mikroba. U nekim slučajevima određeni prirodni antibiotici takođe imaju mogućnost da u potpunosti uklone prisustvo neželjenih mikroba. Važnost prirodnih antibiotika leži u činjenici da mogu djelovati bez da uzrokuju brojne nuspojave na vaše tijelo u odnosu na uobičajene antibiotske lijekove.

Bijeli luk
Češnjak je lako dostupan začin na tržištu. Korištenje bijelog luka u liječenju infekcija dugogodišnja je tradicija u mnogim kulturama. Međutim, tek posljednjih godina proučavan je tačan razlog zašto bijeli luk ima toliko antibakterijskih, protugljivičnih i antivirusnih svojstava.

Alicin je najistaknutiji spoj koji se nalazi u bijelom luku i ima izvrsne antimikrobne funkcije. To je najaktivniji spoj u bijelom luku koji mu daje ova svojstva. Alicin je visoko učinkovit protiv bakterija MRS (sojevi otpornosti na više lijekova) što ga čini izuzetno vrijednim za medicinsku zajednicu.

Crvena paprika
Crvena paprika se u drugim dijelovima svijeta uglavnom naziva capicum. Postoje mnoge varijacije crvene paprike, uključujući kajen, čili i jalapenos. Prevalenca paprike prisutna je u mnogim drugim dijelovima svijeta, osim u Južnoj Americi. Blagoslovljeni su mnoštvom antibakterijskih svojstava koja mogu pomoći u uklanjanju mikroba sa mjesta infekcije.

Ulje čajevca

Nemojte se zbuniti. Ulje čajevca nije napravljeno od biljaka čaja od kojih se uzgajaju jestivi listovi čaja, već je drvo čajevca autohtono drvo koje se nalazi na kontinentu Australija i Novi Zeland. Ekstrakt uzet iz ovog čaja vrlo je toksičan i može izazvati ozbiljne probleme ako se konzumira oralno. Ulje čajevca u nekim dijelovima svijeta također nosi ime melaleuka.

Ulje divljeg origana
Ulje divljeg origana je dijetalni proizvod odličan za “čišćenje” ljudskog organizma od virusa, bakterija, gljiva. Najveći učinak divljeg origana je protuupalno, pa ga s pravom nazivaju prirodnim antibiotikom.

Limun

Sigurno najćeši sastojak naše kuhinje u periodu kada smo bolesni. On itekako podiže imunitet, a dobar je prirodni antibiotik jer štiti od bakterija i virusa. Upravo njegova kiselost odbija štetne bakterije, ali i privlači one korisne bakterije za naš probavni sistem.

Đumbir
Đumbir je azijski začin koji se svestrano koristi širom svijeta. Ovaj začin dobiva se iz korijena biljke đumbir i koristi se u mnogim ayurvedskim i drugim alternativnim lijekovima. Antimikrobne efekte đumbira stručnjaci prirodne medicine već dugo iskorištavaju. Međutim, tek nedavno su prepoznate tačne komponente u đumbiru koje mu daju ove čarobne učinke.

Cimet
Cimet je dobro poznata biljka koja se uglavnom koristi u pečenim proizvodima. Potreba za cimetom je uvijek na višoj strani zbog svog jedinstvenog okusa i strukture. Cimet takođe ima širok spektar antimikrobnih svojstava što ga čini izuzetno korisnim za ljudsku ishranu.

Zaključak
Ukoliko koristite antibiotike koje se pronašli u prirodi to može dugoročno pozitivno da utiče na vase tijelo. Antibitici koje pronađete u apotekama imaju mnogo neželjenih efekata. Ipak, savjetuje se da nikako ne nastavljate sa prirodnim antibioticima ako njihovom upotrebom simptomi upale ne prestanu. Obavezno se obratite svome ljekaru.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh