Zdravlje

NUTRICIONISTKINJA OTKRILA 8 NAJVEĆIH SIGNALA ZA UZBUNU: Ako se prepoznate, hitno promijenite navike u ishrani!

Nutricionistkinja Mekel Hil na Instagramu ima stotine hiljada pratilaca, a u jednom postu otkrila je osam signala da imate nezdrav odnos sa hranom.

Ako se prepoznate, moguće je da ne donosite dobre izbore i zbog toga imate višak kilograma ili čak zdravstvene probleme! Ovo je veoma često kod ljudi koji drže dijetu i traže najbrže rješenje za mršavljenje, ali i kod onih koji iz drugih razloga imaju nezdrav odnos prema hrani.

Hrana vas čini nervoznim – frustrirani ste ili stresirani u vrijeme obroka
Osjećate se kao da nemate kontrolu kada bi trebalo da jedete – to vas čini dodatno nervoznim ili anksioznim
Razmišljate o hrani po cijeli dan – ali ne na način koji vas čini srećnim, već vam isisava energiju
Osjećate se loše – nakon što jedete, pojavljuju se sramota ili krivica
“Nadoknađujete” loše izbore – kažnjavate se sljedećim obrokom ili pretjeranim vežbanjem
Preskačete obroke – sa isključivim ciljem mršavljenja, ne zato što niste stigli da jedete
Mislite da nemate snage da zdravo i pametno jedete
Nikada ne uživate u hrani – ne pamtite kada vam je nešto prijalo ili vas je razveselilo, hrana je ili gorivo, ili izvor stresa
“Ako hrana u vama izaziva nelagodu, znači da se ne odnosite zdravo prema njoj. Nema potrebe da se zbog ishrane osjećate loše ili manje vrijedno. Navike u hrani trebalo bi da promjenite tako da se osjećate sito, zadovoljno, zdravo i fokusirano, a ne da vam hrana odvlači pažnju i oduzima energiju”, objasnila je ona.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh