Zdravlje

Naminice koje će vam poboljšati vid

Vid vremenom slabi, pa je dobro da na vrijeme prilagodite ishranu.

Smeđe oči - Nezavisne.com

Dugo sjedenje ispred kompjutera, ili korišćenje mobilnog telefona, može da dovede do slabljenja vida. Postoje namirnice koje mogu da vam pomognu da zaštite svoje oči i vremenom poboljšate vid.

Školjke
Školjke su namirnice prepune cinka. Ovaj mineral je neophodan za zdravlje očiju a naći ćete ga još u pasulju, orašastim plodovima, govedini… Preporučuje se 40 do 80 mg dnevnog unosa.

Sok od narandže
Narandža je odličan izvor vitamina C. Može smanjiti rizik od katarakte i poboljšava očni pritisak. Šoljica limunade ili dvije šoljice soka od narandže zadovoljiće potreban dnevni unos ovog vitamina.

Kikiriki
Ključni sastojci kikirikija su omega 3 masne kiseline kao i vitamin E. Osobe koje imaju niske nivoe omega 3 masnih kiselina mogu razviti bolesti oka kao što su dijabetička retinopatija, kao i oštećenja krvnih sudova mrežnjače koja mogu uzrokovati slepilo. Za vitamin E je, kako navodi “lepotaizdravlje.rs”, dokazano da odlaže navlačenje mrene.

Kelj
Kako kaže nutricionista, Džoj Bauer, kelj je bogat zeaksantinom i luteinom, antioksidansima koji se takođe nalaze u vašim očima. Kelj i lisnato povrće slično njemu zapravo štite mrežnjaču oka,pišu Nezavisne


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh