Zdravlje

Ko izgubi čulo mirisa, ima antitijela na koronu: Ovo je jedno od najvećih otkrića u borbi protiv kovida 19! Oboljeli se dijele na dvije grupe

Četiri od pet osoba koje su prijavile gubitak sposobnosti prepoznavanja uobičajenih mirisa imaju pozitivne testove na antitijela, pokazuje studija iz Njujorka

Koronavirus - Zena.blic.rs

Pacijenti oboleli od kovida 19 koji nisu imali problema sa gubitkom čula ukusa i mirisa zapravo su, za razliku od uvreženog mišljenja, imali znatno težu kliničku sliku, zbog čega su neki bivali priključeni i na respirator! Istovremeno, četiri od pet osoba koje su prijavile gubitak sposobnosti prepoznavanja uobičajenih mirisa imaju pozitivne testove na antitela, što ukazuje na blagu i zato neprepoznatu infekciju koronom.

Ovo je pokazala nedavna studija na Klinici za otorinolaringologiju i hirurgiju glave i vrata u okviru Vanderbilt univerzitetskog medicinskog centra u Njujorku. A činjenicu da se gubitak čula ukusa i mirisa češće javlja kod lakših pacijenata, primetili su u praksi i ljekari.

– U praksi se pokazalo da ljudi koji imaju probleme sa čulom mirisa i ukusa imaju lakše kliničke slike. Taj simptom se obično javlja kod mlađih osoba. Češći je problem sa mirisom, jer se čulo ukusa brže vraća. Imali smo i mlade ljude koji su nakon vraćanja čula ukusa i mirisa imali osećaj smrada, a bilo je i pacijenata koji zbog toga uopšte nisu mogli ni da jedu. Međutim, to je prolazno, ali su potrebna ponekad dva-tri meseca da se pacijent u potpunosti oporavi – priča za Kurir dr Galina Joković, specijalista ORL u KBC „Dragiša Mišović“, koja je u kovid sistemu.

Dr Joković kaže da korona ulazi kroz nos i lepi se na mirisni deo sluznice.

– Virus naseli sluznicu nosa i krene da se razmnožava. Naučna istraživanja još nisu dala zvanično objašnjenje zašto se gubi miris. Moguće je da virus ima neke receptore koji se vežu baš za taj deo sluznice i uništava taj mirisni epitel. Takođe, moguće je da se virus veže za mirisne nerve i da tu menja njihovu funkciju – objašnjava dr Joković, koja kaže da je zanimljivo da su naučna istraživanja pokazala, a bilo je takvih slučajeva i u praksi, da lakši pacijenti nakon bolesti mogu imati probleme sa gubitkom memorije i sa osećajem konfuzuje.

S druge strane, prof. dr Dušan Milisavljević, direktor niške ORL klinike, kaže za Kurir da mnoge virusne i bakterijske infekcije mogu da dovedu do gubitka čula mirisa:

– Međutim, neka istraživanja pokazuju da kod koronavirusa gubitak čula mirisa može trajati duže. Primećeno je i da pacijenti prijavljuju i da, kada se čulo ukusa vrati, ne osećaju dobro miris vanile, sirćeta, parfema… Da im mleko miriše na benzin… A kod čula ukusa da, ako jedu ljute papričice, imaju osećaj da jedu nešto slatko. To znači da je došlo do patološki izmenjenog čula mirisa i ukusa, prenosi kurir.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh