Zdravlje

Štiti li nošenje dvije maske bolje od samo jedne? Odgovor će vas iznenaditi

Većina je ljudi do danas prihvatila mjeru nošenja zaštitne maske radi prevencije širenja koronavirusa, pa ste vjerojatno primijetili i one koji na licu nose dvije maske.

Maske - Stil.kurir.rs

Hoće li vas dvije maske bolje štititi?

Ovisi.

Ako nosite N95 maske ili one prave kirurške, stavljanje dodatnog sloja vjerojatno neće puno učiniti po pitanju zaštite. Te su maske napravljene od jako gustih materijala upravo kako bi spriječile prodiranje virusa kroz njih, pa vjerojatno ne trebaju dodatnu pomoć.

No ako koristite isključivo platnene maske, ona dodatna bi uistinu mogla „zarobiti“ više čestica virusa koji se nalaze u dahu i tako omogućiti još bolju zaštitu za sve koji se nalaze u vašoj blizini, piše “Ordinacija“.

Nedavna su istraživanja, provedena baš na ovu temu, ukazala na to da nošenje duple maske djeluje bolje od samo jednog sloja materijala. Znači li to da će dodatna maska nuditi još bolju zaštitu? Na žalost ne postoje o tome konkretni dokazi, ali dok se oni ne pojave, vjerojatno je bolje nositi dvije maske, posebno ako se često nalazite u visokorizičnim situacijama.

Sad kad znate i ovo, zapamtite da dupla maska ne znači da ne morate poštovati druge mjere, poput čestog pranja ruku i distanciranja. Također, bez obzira koliko maski nosili, pobrinite se da prekriva sva važna mjesta jer će bilo kakve „rupe“ samo omogućiti virusu da se širi po zraku.

I zapamtite da je najbolja maska ona koja se nosi stalno, a ako vam je neudobno nositi dvije maske i stalno ih zbog toga skidate, nosite samo jednu ali pravilno.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh