Zdravlje

IMATE LI NEOBJAŠNJIVE MODRICE NA TIJELU? OBRATITE PAŽNJU NA BOJU UKOLIKO SU SE STVORILE SAME: Ovo svi morate znati

Šta učiniti ako imate modrice na koži bez razloga? Zašto se to događa i da li biste trebali biti zabrinuti? Ako imate modrice, to je zato što su kapilare vrlo tanke. Šta je uzrok tome?

Modrice - Screenshot

Obratite pažnju na ovo i obratite se ljekaru.

7. Trening tegova, dizanje teških stvari

Dizanje utega je sekundarni razlog za modrice. To znači da su vaše krvne žile već slabe i fizička aktivnost daje samo posljednji dodir. Međutim, previše fizičke aktivnosti može dovesti do oštećenja i najzdravijih kapilara. Na primjer, trening s utezima za koji još niste spremni može biti opasan.

Čak i djeca mogu dobiti takve modrice, jer su pretrpane školske torbe koje se jedva podižu danas prilično česte.Smatra se da takve modrice nisu vrlo opasne, ali to je dokaz činjenice da pretjerujete.

6. Uzimanje lijekova

Uzimanje određenih lijekova koji utječu na krv može dovesti do pojave modrica koje mogu varirati od gotovo nepostojećih do prilično ozbiljnih. Većinu vremena uzrokuju ih antidepresivi, analgetici, protuupalni lijekovi, lijekovi koji sadrže željezo ili antiastmatični lijekovi.

Najčešći lijek koji krv čini tečnijom i može dovesti do modrica je aspirin.

Ako ste primijetili vezu između uzimanja lijekova i upale na koži, trebali biste posjetiti svog liječnika. Može biti da ćete morati prestati uzimati lijek kako biste izbjegli unutarnje krvarenje.

5. Bolesti krvi

Bolesti krvi i krvnih žila mogu izazvati modrice. Varikozu, Willebrandovu bolest, trombocitopeniju ili leukemiju često uzrokuju problemi s cirkulacijom krvi.

Ne odgađajte posjet liječniku, posebno ako ste primijetili druge zabrinjavajuće simptome: bol i otečene noge, krvarenje desni, male kapilarne mrlje na tijelu ili krvarenje iz nosa.

4. Nedostatak hranljivih sastojaka

Vitamini, vitamini! Pazimo da ih naša djeca imaju dovoljno, ali često zaboravimo na sebe. Neke neobjašnjive modrice mogu biti signal da tijelu nedostaju potrebni elementi.

Na primjer, B12 sudjeluje u proizvodnji krvi, vitamin K odgovoran je za koagulaciju, a vitamin C igra vitalnu ulogu u stvaranju novog tkiva. Bez nje posude postaju vrlo krhke.

Još jedan vrlo važan vitamin je P. Bez njega je proizvodnja kolagena nemoguća, pa se posude proređuju što dovodi do pogoršanja stanja kože.

Ravnoteža željeza vrlo je važna za tijelo. Kada ga nedostaje ili ga ima previše, kapilare se pogoršavaju.

Ali nemojte žuriti s kupnjom vitamina – prvo se provjerite na nedostatak vitamina i poboljšajte prehranu.

Izvor vitamina P su svježi zeleni čaj, jabuke, bundeva i bijeli luk. Vitamin K se može naći u bananama, jajima, orasima i masnoj ribi. B12 se može naći u jetri, ribi, siru i zelenoj salati.

3. Hormonska neravnoteža

Hormonske “ljuljačke” jedan su od najčešćih razloga za modrice. Mogu se pojaviti ako imate malo estrogena.

Takva je situacija moguća ako prolazite kroz menopauzu, ako uzimate hormonalne lijekove ili ako ste trudni. Nedostatak estrogena značajno slabi krvne žile i zidovi kapilara mogu se vrlo lako oštetiti.

2. Starosne promjene

Tužni, ali prirodni razlog, prema ljekarima, su godine. Ili nošenje kapilara. Vaskularni sistem slabi s godinama i tkiva gube svoju elastičnost.

Trebali biste primijetiti da se takve “dobne” modrice uglavnom pojavljuju na nogama. Ali pojavljuju se zbog čak i najslabijeg udara koji mlada koža ne bi ni “primijetila”.

1. Dijabetes

Krv i šećer su prve stvari koje vam padnu na pamet kad neko spomene ovu bolest. Dijabetes negativno utječe na proces cirkulacije krvi, pa je vrlo lako dobiti modrice. A takođe modrice mogu biti simptom ove bolesti u vrlo ranoj fazi.

Ostali simptomi: često ste žedni, rane zacjeljuju duže vrijeme, brzo se umorite, vid vam je zamagljen i imate bijele mrlje na koži.

Koje su modrice opasne, a koje ne?

Većinu vremena, odmah nakon ozljede, modrice postanu crvene. Ovo je boja krvi ispod kože. Nakon nekog vremena, tijelo počinje razbijati krv, a modrica postaje crna, plava ili čak ljubičasta. U roku od 5 do 10 dana ozlijeđeno područje treba postati žuto ili zeleno. I posljednja faza je 10-14 dana nakon ozljede, kada područje postaje smeđe, a zatim postaje sve svjetlije i svjetlije.

Pažnja: Modrice obično izblijede u roku od 2 tjedna nakon ozljede. Dakle, ako primijetite bilo koju boju različitu od one koju smo opisali ili ako modrica ne nestane 2 tjedna nakon što ste je dobili, trebali biste posjetiti liječnika.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh