Zdravlje

Spavate po 8 sati, ali ujutru i dalje odlažete alarm? Vrijeme je da posjetite doktora

Kratkotrajni prekidi sna, na duže staze, mogu da izazovu ozbiljne probleme.

Alarm - Rtv7.ba

Već smo pisali o tome da odlaganje alarma ujutru nikako nije dobro, a sada su medicinski stručnjaci iz klinike za poremećaj spavanja u Klivlendu otkrili da bi trebalo da posjetite ljekara ukoliko ovo radite ujutru, a spavali ste oko 8 sati.

Prema rezultatima koje su objavili, san nije isti svake noći i od velike je važnosti kako se završava, odnosno kako počinje buđenje.

Doktorica i direktorica klinike, Rina Mehra, tvrdi da, ukoliko odlažete alarm, remetite REM fazu sna.

REM faza nastupa otprilike sat i po nakon što smo zaspali i disanje tada postaje brzo i nepravilno, pritisak se povećava do nivoa budnosti, a oči se brzo pomjeraju sa jedne strane na drugu iza zatvorenih kapaka.

Tu dolazi do problema sa odlaganjem alarma – tokom ulaska i izlaska iz te faze.

Uz već povišen nivo budnosti, narušavanje ovog sna alarmom u intervalima od 10 minuta može da povisi krvni pritisak i otkucaje srca, a interval je suviše kratak da bi omogućio miran san od kojeg ćemo se odmoriti.

Stručnjaci upozoravaju da nemiran san, nakon nekog vremena, može da dovede do gojenja, kardiovaskularnih problema, visokog krvnog pritiska, oslabljenog imuniteta i dijabetesa.

Mehra savjetuje da svom tijelu osigurate do osam sati kvalitetnog sna. Ukoliko i poslije toga budete osjetili potrebu da odložite alarm i imate osjećaj da ne možete da ustanete iz kreveta, trebalo bi da posjetite ljekara. Poremećaj sna nije bezazlen problem, prenosi “Objektiv“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh