Zdravlje

Čuvajte se naglih promjena temperature, evo zašto

Najvažnije je da hronični bolesnici redovno uzimaju propisanu terapiju dok se vanjska temperatura ne ujednači

Umor - Wixstatic.com

Nagle promjene temperature loše utječu na zdravlje, a najugroženiji su hronični bolesnici – plućni i oni s kardiovaskularnim smetnjama. Nagle temperaturne promjene smetaju i zdravima, a pogotovo hronično oboljelima.

Hronični bolesnici se ovim promjenama teže prilagođavaju, pa se kod njih javljaju problemi u vidu pospanosti, glavobolje, naglog skoka ili pada pritiska… Problemi se javljaju i kod pacijenata s hroničnim bolestima pluća. Češća su gušenja i astmatični napadi.

Najvažnije je da hronični bolesnici redovno uzimaju propisanu terapiju dok se vanjska temperatura ne ujednači. Trebali bi se prilagoditi temperaturnim promjenama u smislu odijevanja i temperature u stanovima. Također, starijim srčanim bolesnicima koji imaju „tvrde“ krvne sudove savjetuje se da se strpe, sačekaju nekoliko dana i ne izlaze kada se vani dešavaju temperaturne promjene, prenosi “Avaz“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh