Zdravlje

OVO JE NAJZDRAVIJE VOĆE NA SVIJETU – Smanjuje rizik od srčanih bolesti: Samo jedna šaka na dan je dovoljna

Evo koliko je zdravo:

Voće - Wikipedia.org

Aronija je listopadni grm porijeklom iz Sjeverne Amerike. Njeni starosjedeoci, Indijanci, bili su dobro upoznati sa njenim ljekovitim dejstvima. Aronija u sebi krije mnoge hranjive vitamine i antioksidanse, poput vitamina C.

Iako je tek posljednjih godina stekla popularnost u modernom društvu, njena ljekovitost trenutno se proučava u laboratorijama širom svijeta. Njene bobice poznate su po tome što poboljšavaju cirkulaciju krvi, jačaju krvne sudove i smanjuju rizik od srčanih bolesti.

Aronija – Dnevno.hr

Aronija spriječava i pojavu dijabetesa i drugih kardiovaskularnih bolesti.

U plodovima ove biljke nalazi se velika količina fenola, koji dezinfikuju krvotok i tijelo, a utiče i na brže zarastanje rana.

Konzumacijom aronije uspješno se održava normalan krvni pritisak. Spriječava grčeve u krvnim sudovima i drži krvni pritisak uvijek “pod kontrolom”.

Ljudima sa povišenim krvnim pritiskom, preporučuje se sok ili čaj, koji nakon nekoliko dana konzumiranja, pomaže u njegovom regulisanju. Djelotvorno utiča na ubijanje ćelija karcinoma i njena primjena u ishrani oboljelih od karcinoma sve je češća.

Iako mnogi smatraju da je šargarepa najveći izvor karotena, aronija u sebi sadrži mnogo više ovih biljnih pigmenata koji pozitivno utičnu na zdravlje očiju, prenosi “Novi“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh