Zdravlje

Kako koronavirus utiče na trudnice

Studijom je obuhvaćeno 427 trudnica primljenih u britanske bolnice sa simptomima Kovida-19 u razdoblju od 1. marta do 14. aprila.

Trudnica - Blogspot

Preliminarno istraživanje britanskih naučnika pokazalo je da trudnice nisu podložnije ozbiljnijim posledicama ako obole od Kovida-19 u odnosu na ostalu žensku populaciju i da se, ako se kod njih ipak razvije teži oblik bolesti, to najčešće dogodi u kasnijim fazama trudnoće, piše “Nadlanu“.

Studijom je obuhvaćeno 427 trudnica primljenih u britanske bolnice sa simptomima Kovida-19 u razdoblju od 1. marta do 14. aprila. Britanski naučnici su ustanovili da je sa simptomima bolesti u bolnice primljeno manje od 0,5 posto svih trudnica i da je tek svaka deseta bila smještena na odjeljenje intenzivne njege.

Rezultati istraživanja koje su sproveli naučnici sa Oksforda i britanskog Kraljevskog koledža za akušerstvo i ginekologiju upućuju na to da buduće majke nisu u većoj opasnosti od težih posljedica zaraze koronavirusom u poređenju sa ostalom populacijom.

– Ali prikupljeni podaci su pokazali da je većina trudnica primljenih u bolnicu u pomenutom periodu bila u poodmakloj trudnoći. Većina ih je bila trudna više od šest mjeseci, a taj podatak upućuje na značaj kontinuiranog pridržavanja mjera fizičke distance u kasnijim fazama trudnoće – rekla je Marija Najt, profesorka za zdravlje majki i djece na oksfordskom univerzitetu i jedan od autora ovog istraživanja.

Studija, koja još nije prošla recenziju, ali je juče objavljena na internet stranici MedRxiv, ukazuje na to da su trudnice koje pripadaju etničkim manjinama, kao i one sa prekomjernom tjelesnom težinom i drugim komorbitetima poput visokog krvnog pritiska i dijabetesa, u većem procentu zadržane na bolničkom liječenju.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh