Zdravlje

Trebate li i usred pandemije ići na unaprijed dogovorene liječničke preglede?

S pandemojim koronavirusa koja se širi svijetom čini se kao da svaki dan sve više i više glavnih institucija zatvara svoja vrata – škole, brojna radna mjesta, teretane, restorani, kafići… No, unatoč svim tim zatvaranjima, mnogi liječnici i vlasnici privatnih poliklinika i dalje drže otvorena vrata svojih ordinacija. S obzirom na situaciju, potpuno je normalno zapitati se trebate li otići na unaprijed zakazan liječnički pregled ili ga je pametnije otkazati?

Koronavirus - Nezavisne.com

Je li pregled neophodan i hitan?

Stručnjaci se slažu da biste trebali otkazati pregled ako ne mislite da je on neophodan. Osim što nepotrebno opterećujete ionako opterećen zdravstveni sustav, “općenito biste trebali izbjegavati mjesta poput bolnica, koja mogu biti “žarišta infekcije” te biste trebali “prakticirati socijalno distanciranje što je više moguće”, kaže dr. Shannon Sovndal, specijalist hitne medicine, prenosi “Index“.

Tako smanjujete rizik od izloženosti potencijalno štetnim bakterijama i smanjujete rizik od prijenosa virusa na druge ljude.

Primjerice, kada su u pitanju stomatolozi, Sovndal savjetuje da odgodite rutinske preglede ili tretmane poput uklanjanja kamenca, a na pregled se odlučite samo ako je situacija stvarno hitna, poput bolne upale, infekcije ili puknutog zuba.

No, ako i dalje niste sigurni zahtijeva li vaša situacija hitnu medicinsku intervenciju, nazovite i provjerite kod svog liječnika koji će vam dati najnovije informacije i smjernice, predlaže dr. Sc. Jason Kindrachuk i virolog sa Sveučilišta u Manitobi u Kanadi.

Kako izbjeći širenje koronavirusa ako morate posjetiti liječnika?

Kad je odlazak liječniku nezaobilazan, ključno je socijalno distanciranje. Za početak, ne koristite javni prijevoz kad god je to moguće, kaže dr. Sovndal. Isto tako, suzdržite se od dodirivanja uobičajenih predmeta iz čekaonice ili ordinacije koji su možda prošli kroz mnoge ruke, poput časopisa ili olovki. I, naravno, često perite ruke, koristite sredstva za dezinfekciju na bazi alkohola i izbjegavajte kontakt rukama, piše Live Strong. Naravno, ako ste bolesni, najvažnije je da nosite masku.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh