Zdravlje

Uzročnik ponavljajućih urinarnih infekcija kod žena se krije u crijevima

Infekcije mokraćnih puteva jedna su od najčešćih zaraznih bolesti u svijetu i češće pogađa žene nego muškarce, uglavnom zbog kraće uretre.

Učestalo mokrenje - Plivazdravlje.hr

Svaka peta žena osjeti ove tegobe barem jednom u životu, a mnoge imaju nekoliko recidiva svake godine. Ukoliko se ne liječe, mogu dovesti do ozbiljnih posljedica kao što je oštećenje bubrega.

Sada je istraživanje koje je predvodio Univerzitet u Queenslandu otkrilo da bakterije mogu prirodno boraviti u crijevima vrlo dugo i, uprkos liječenju antibioticima, širiti se na mokraćne organe i uzrokovati ponavljajuće urinarne infekcije.

Ovo otkriće znači da bi oboljeli od infekcija mokraćnih puteva mogli u budućnosti očekivati ​​efikasniji, prilagođeniji tretman radi uklanjanja bakterija.

Studija objavljena u časopisu Nature Communications obavljena je u saradnji s istraživačima s Univerziteta u Utahu i pratila je ženu koja je imala stalne recidive. Tačnije, istraživači su koristili genetsku analizu kako bi otkrili izvor zaraze kod jedne žene koja je patila od urinarnih infekcija čak 45 godina.

Problem otpornosti na antibiotike

Studija je bila zasnovana na samo jednoj 82-godišnjoj pacijentici koja je 45 godina bolovala od hroničnih infekcija mokraćnih puteva nakon što je podvrgnuta vaginalnoj histerektomiji 1971. godine. Najduži period kojeg se ova žena mogla prisjetiti u kojem nije bilo infekcija bio je samo devet mjeseci, rekao je profesor Mark Schembri. Za to vrijeme ljekari su joj konstantno propisivali jače antibiotike, ali bakterije su uspjele preživjeti liječenje.

Hronične infekcije mokraćnih puteva glavni su teret za globalnu zdravstvenu zaštitu, rekao je Schembri, a problem se povećava porastom rezistencije na antibiotike. Naime, antibiotski tretmani ponekad mogu jednostavno prestati biti efikasni kod ovih pacijenata uz strašne posljedice, rekao je on.

Infekcije imaju isti izvor

Bakterije E. coli bile su izolirane iz pacijenticinog urina tokom njenih ponovljenih infekcija kako bi istraživači mogli utvrditi slijed DNK. E. coli je vrsta bakterija koje normalno žive u našim crijevima, ali ponekad dospijevaju i u mokraćovode. One su uzrok čak 90 posto urinarnih infekcija.

Nakon obavljenih testova istraživači su otkrili da su upravo iste bakterije E. coli bile prisutne u njenim crijevima i mokraćnim putevima, uzrokujući ponavljajuće infekcije.

Prema riječima dr. Briana Fordea, koji je ujedno i prvi autor studije, uzorak fekalija pacijentice oboljele od urinarne infekcije može utvrditi da li inficirajućeg soja bakterije ima i u crijevima. Ovo se postiže kombiniranjem bakterijske kulture s tehnologijom sekvenciranja genoma. DNK E. coli je stoga uklonjen iz njenih uzoraka fekalija te je sekvencioniran.

Utvrđeno je da je E. coli ista kao i ona koja je uzrokovala ponavljajuće urinarne infekcije, što znači da je crijevo izvor infekcija.

“Ovo je bio dokaz da njene infekcije zaista dolaze iz zajedničkog rezervoara”, rekao je vanredni profesor Scott Beatson.

Moguć pronalazak efikasnijeg tretmana

“Sada znamo da bakterije mogu boraviti u crijevima vrlo dugo i uzrokovati ponavljajuće infekcije uprkos liječenju antibioticima”, rekao je Beatson.

U svjetlu nalaza, za buduće liječenje stoga treba razmotriti ne samo primjenu antibiotika koji će isključivo liječiti urinarne infekcije u mjehuru, nego i eliminirati izvor infekcije u crijevima, dodao je.

Ukoliko se identificira isti soj, ljekari su objasnili da bi mogao biti osmišljen prilagođeni tretman za uklanjanje bakterija ne samo iz pacijentove mokraće, već i iz crijevnog rezervoara, piše Health24.

“Predviđamo da će liječenje poput ovog dovesti do smanjene učestalosti ponavljanja urinarnih infekcija kod pacijenata koji pate od ove neugodne, hronične bolesti za koju trenutno ne postoji efikasan lijek”, dodao je Schembri, prenosi “Klix“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh