Zdravlje

Stručnjaci upozoravaju: Problemi nastaju i nakon prestanka uzimanja antidepresiva

Nus pojave mogu biti veoma teške, tvrde autori studije.

Depresija - Megagiga.info

Osobe koje koriste lijekove protiv depresije treba da budu informisani o potencijalnim teškim i dugotrajnim neželjenim efektima, naročito kada postepeno isključuju terapiju, ističu stručnjaci, piše “Stil“.

Najnovije istraživanje je pokazalo da smjernice za prestanak liječenja antidepresivima treba da se odražavaju na cijeli niz iskustava pacijenata.

Smjernice Nacionalnog instituta za efikanost u zdravstvu (NICE) sugerišu da bi većina ljudi trebalo da prestane sa korišćenjem antidepresiva tokom četiri sedmice. Ukoliko im to ne polazi za rukom, onda moraju da se obrate stručnjaku za pomoć.

Osim toga, neke osobe mogu da osjete teške simptome, kao što su problemi sa spavanjem, nemir i izmijenjeni osjećaj.

Znamo da se radi na ažuriranju smjernica u vezi s upotrebom antidepresiva koje treba da se usklade s onim što čujemo od nekih pacijenata i ljekara opšte prakse. Kao psihijatri, obavezni smo da uzmemo u obzir brige pacijenata koji su iskusili teške i dugotrajne nuspojave ovih lijekova“, kaže dr. Vendy Burn.

Ona je dodala da antidepresivi mogu biti vrlo efikasni u liječenju umjerene do teške depresije, posebno u kombinaciji s redovnim odlaskom psihijatru.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh