Moda i ljepota

Kako treba njegovati kosu tokom zime

Kosa zimi zahtjeva posebnu njegu, a evo nekoliko savjeta koji vam u tome mogu pomoći.

Pixabay

Svako godišnje doba zahtjeva drugačiji tretman kose, podsjećaju svjetski frizeri. Ako primjetite da vam kosa djeluje suvo, izlomljeno i beživotno, ne čudite se jer hladnoća, vjetar i magla loše utiču na njeno stanje. Uz samo nekoliko saveta priuštite sebi adekvatnu negu kose.

Ulje za korijen kose

Zbog nedostatka vlage u vazduhu i koža glave i koren kose postaju suvi i skloni perutanju. Pojava peruti u zimskom periodu je uobičajena, ali problem nastaje kada se uz to pojavi crvenilo na koži glave, svrab, pa čak i preterano opadanje kose. Masaža tjemena glave zagrijanim kokosovim ili maslinovim uljem može u velikoj mjeri da promijeni stvari nabolje. Ova ulja prodiru u tjeme glave i na taj način hrane koren kose. Masaža poboljšava cirkulaciju, ujedno stimulišući rast kose.

Dovoljno je da kašiku ulja zagrijete, ali ne mnogo kako se ne biste opekli, i samo utrljate u koren kose. Idealno bi bilo da ostavite barem pola sata da ulje lijepo prodre u koren vlasi, pa tek onda operite kosu.

Izbjegavajte često pranje

Isuviše često pranje kose spira sa vlasi prirodna zaštitna ulja uzrokujući suvoću i lomljivost, upozoravaju stručnjaci. Ako možete, ne perite kosu više od dva puta nedjeljno. Savjet je da koristite šampon bez sulfata.

Obavezno koristite balzam

Nemojte preskakati nanošenje regeneratora u zimskom periodu, jer on igra važnu ulogu u zaštiti kose od spoljašnjih uticaja. Najbolje bi bilo da koristite što gušći i kremastiji balzam na bazi prirodnih ulja poput kokosovog, maslinovog, jojobinog ili ši maslaca.

Bez prese i figara

Možda ćete u zimskom periodu morati češće da sušite kosu fenom, naročito ako je ona dosta duga, ali je baš iz tog razloga poželjno da izbjegavate upotrebu pegle i figara za kosu. Ovi aparati isušuju kosu i zato će ona biti sklona lomljenju.

Važan je izbor peškira

Pamučni peškiri su savršeni tokom ljetnjih meseci, ali u zimskom periodu poželjno je da kosu nakon pranja umotate peškirom od mikrofibera. Ova vrsta peškira ne izvlači suviše vlage iz vaših vlasi, niti pri brisanju kose može da im nanese veliku štetu.

Obavezno šišanje i nošenje kape

Redovno šišanje je ključno kako biste odstranili isušene i iskrzale krajeve kose. Preporuka je da u zavisnosti od dužine vaše kose posjećujete frizera na svakih četiri-osam nedelja. Drugi savjet je da obavezno nosite kapu kada izlazite napolje. Kao što su zimi rukama potrebne rukavice, tako i kosi treba zaštita, a to je kapa, pišu nezavisne.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh