Moda i ljepota

Njegovana i lijepa stopala: Savjeti eksperata za pedikir koje morate znati

Savjeti eksperata za pedikir – pomoći će vam da vaša stopala ovog ljeta izgledaju lijepo i njegovano…

Stopala - ordinacija.hr

Ljeti su naše ruke i noge svakodnevno izložene pogledima. Dakle, traže posebnu njegu i pažnju. Manikir i pedikir ne podrazumijevaju samo lakiranje noktiju. U nastavku slijedi nekoliko savjeta stručnjaka za njegu stopala – vaše je da ih slijedite. Rezultat će biti lijepe i njegovane noge…

Savjeti eksperata za pedikir

Treba li da izbjegavate lak za nokte, šta vam je od “alata” potrebno i kako da nahranite kožu stopala – teme su kojiam se bavimo u nastavku….

Odmorite nokte od laka

To možete raditi na svake dvije sedmice, ali imajte na umu da između dva lakiranja treba da prođe makar nekoliko sati, ako ne i dana. Nakon uklanjanja laka, potopite stopala u toplu vodu koju ćete oplemeniti solju za kupanje, kada nokti budu potpuno suhi, spremni su za novi sloj laka.

Obavezno koristite bazni lak za nokte na ovaj način štitite nokte, ne samo od promjene boje (znate ono kada skinete crveni lak, a nokti ispod ostanu žuti), već i od hemikalija koje se nalaze u lakovima, a koje mogu oštetiti nokatnu ploču.

Izbjegavajte gel-lak ukoliko imate problema sa gljivicama i infekcijama noktiju na nožnim prstima, kao i ukoliko su vaša stopala konstantno u zatvorenoj obući.

Hranljiva ulja za potpunu njegu

Hranljiva ulja pomažu i noktima na nogama – ne mogu da škode! Nakon kupke za stopala, slobodno počastite zanoktice i same nokte uljima koja će im pružiti dodatnu njegu i učiniti ih jakim.

Krema za stopala je obavezna jer i stopala treba da budu hidrirana. No, koristite specijalizovanu kremu za ovaj dio tijela, jer koža u ovoj regiji ima malo drugačije potrebe.

S vremena na vrijeme počastite stopala nježnim pilingom – vaša koža će biti meka i kao stvorena za omiljenu otvorenu obuću. Kao i u slučaju kože na telu, nemojte previše često raditi piling.

Osnovni “alati” za pravilnu njegu stopala

Koristite turpiju za pete – ali ravnu i mekšu, kako bi ona nježno uklonila zadebljane dijelove i mrtve ćelije kože, bez dodatnog oštećenja.

Skraćivanje noktiju – može se obavljati kada su nokti ili suhi ili mokri, kako god je vama prijatnije i nikako ih nemojte skraćivati “do kraja”. Idealna dužina je tanka bijela linija, prenosi Ljepotaizdravlje.ba.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh