Hrana i piće

Osam svakodnevnih namirnica s više soli nego vrećica čipsa

Grickalice su postale neizostavne. Od keksa koje grickamo uz šalicu mlijeka do kokica koje jedemo dok gledamo film, čini se da stalno nešto žvačemo između obroka.

Grickalice - Novi.ba

Hrskave poslastice nisu zdrave. Osim što su masne, sadrže puno soli. Važno je smanjiti unos soli jer se ona povezuje s visokim krvnim pritiskom i povećanim rizikom od srčanih bolesti i moždanog udara.

Međutim, postoje namirnice koje sadrže više soli od vrećice čipsa, a možda toga uopće nismo svjesni. Nutricionistica Sonia Pombo otkrila je o kojoj je hrani riječ.

Keksi
Sir
Pahuljice za doručak
Hljeb
Prerađeno meso
Meso biljnog podrijetla
Preljevi za salate i začini poput kečapa
Gotova jela i juhe iz vrećice

“Iako sol u hrani ima svrhu spriječiti kvarenje i produžiti rok trajanja, proizvođači hrane ne moraju je dodavati toliko koliko to čine”, rekla je Pombo za The Telegraph.

Inače, maksimalna preporučena dnevna granica soli je do šest grama, što je otprilike jedna čajna žličica. Prosječni hrvatski građanin u danu pojede devet grama soli. prenosi n1


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh