Hrana i piće

Ne samo zbog arome: Zašto se jelima dodaje lovorov list

Linalol u lovoru ima prirodna umirujuća svojstva koja mogu pomoći kod tretiranja stresa, tjeskobe i depresije

Lovorov list - Facebook

Lovorov list se generacijama koristi prilikom kuhanja zbog njegovog neodoljivog mirisa i arome. On je, također, dobar za zdravlje, piše Health Shots.

Lovorov list poboljšava profil glukoze i lipida kod osoba s dijabetesom tipa 2. Jedna je studija pokazala da konzumacija lovorovog lišća, od jedan do tri grama dnevno tokom 30 dana, smanjuje faktore rizika za dijabetes i kardiovaskularne bolesti te je sugerirala da bi lovorov list mogao biti koristan za osobe s dijabetesom tipa 2.

Lovorov list, također, može smanjiti nivo lošeg holesterola. Osim toga, pomaže kod želučanih tegoba te olakšava probavu. prenosi Avaz.

Eterično ulje od lovorovog lišća može se koristiti za ublažavanje simptoma raznih respiratornih problema. Linalol u lovoru ima prirodna umirujuća svojstva koja mogu pomoći kod tretiranja stresa, tjeskobe i depresije, piše Net.hr.

Lovorov list, također, ima antifungalna svojstva, pa se preporučuje za olakšavanje gljivičnih infekcija. Osim toga, zahvaljujući tome što sadrži rutin i kofeinsku kiselinu štiti zdravlje srca.

Jedinstvena kombinacija antioksidansa i organskih spojeva u listovima lovora, uključujući fitonutrijente, katehine, linalol i partenolid, pomaže kod negativnih učinaka slobodnih radikala koji uzrokuju rak, navodi se u časopisu Journal of

Pored predivne arome, lovorov list smanjuje količinu masnoće u jelu, pa se najviše dodaje jelima od junetine ili divljači.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh