Hrana i piće

Mirišu na vaniliju i maslac: Recept za prhke talijanske kolačiće od tek nekoliko sastojaka

Prhki i mirisni, uvrnuti kolačići sa sjevera Čizme prefini su desert za koji vam ne treba puno sastojaka…

Talijanski kolačići, posebno omiljeni u Pijemontu, na sjeveru Italije. Prepoznaju se po specifičnom obliku poput kapljica, a ponekad se mogu i dodatno uvrnuti. Prhki i mirisni kolačići ne traže puno sastojaka: osim šećera, kvasca i brašna, na popisu za kupovinu naći će se još samo vanilija i maslac koji pružaju fini miris.

Sastojci za torcette:
250 g brašna
3,5 g aktivnog suhog kvasca
5 g šećera
½ žličice ekstrakta vanilije
prstohvat soli
100 g maslaca, omekšalog
75-80 ml mlake vode
Ostalo:

1 žlica otopljenog maslaca, za premazivanje
šećer za posipavanje
Priprema torcetta:
U veliku zdjelu prosijte brašno i dodajte suhi kvasac.
U sredini napravite udubinu i u nju dodajte šećer, sol, vaniliju i omekšali maslac narezan na sitne komadiće.
Dobro izmiješajte vilicom ili rukama, ulijevajući malo po malo tople vode.
Stavite tijesto na pobrašnjenu radnu plohu i umijesite ga pa vratite u pobrašnjenu zdjelu, prekrijte ga vlažnom krpom i stavite na toplo mjesto (primjerice ugašenu pećnica s upaljenim svjetlom) dok se volumen ne udvostruči (oko 90 minuta).
Upalite pećnicu na 200°C i obložite 2 lima za pečenje papirom za pečenje.
Uzimajte komad po komad tijesta pa ga zarolajte u „zmiju“ dužine 15-20 cm i debljine 1 cm. Svaki komad možete uvrnuti ili samo spojiti krajeve – malo ih stisnite da se zalijepe.
Premažite kolačiće otopljenim maslacem i uvaljajte ih u šećer.
Složite kolačiće na lim za pečenje i pecite jedan po jedan lim oko 8-10 minuta ili dok ne porumene,piše N1
Izvadite kolačiće iz pećnice pa ostavite da hlade.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh