Hrana i piće

Kako otjerati miris prženja iz stana

Ako mučite muku s neprijatnim mirisima od prženja ili nikako ne možete da istjerate miris starog pečenja iz rerne, evo nekoliko trikova kako brzinski da ih se riješite.

Ulje - Pixabay/Dominik Schraudolf

Iskoristite cimet, začin koji svi imamo u kuhinji, ali na malo drugačiji način. Kad pržite, naročito ribu, miris je posebno intenzivan.

Ako ne možete da se otarasite ovog mirisa, na šporet stavite šerpu s vodom, pa u nju dodajte jedan ili dva štapića cimeta i lagano kuvajte. Miris cimeta ispuniće svaku prostoriju.

Ako vam se iz rerne širi neprijatan miris, zagrijte je na 250 stepeni, pa na lim za pečenje stavite štapić cimeta i ostavite nekoliko minuta. Čim osjetite ugodan miris, isključite rernu i otvorite njena vrata.

Osim za čišćenje, cimet će vam poslužiti i u borbi protiv mrava. Oni ne podnose ovaj miris, pa na mjestima na kojima ih primjetite pospite malo cimeta i mravi će nestati.

Efikasan je i za tjeranje moljaca. Pomiješajte malo cimeta, lavande i ruzmarina, pa sve stavite u platnenu vrećicu. Stavite je u ormane i fioke i riješićete se nepoželjnih gostiju, piše jutarnji.hr.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh