Hrana i piće

Tradicionalni doručak iz Srbije proglašen je najboljim na svijetu, donosimo jednostavan recept

Popularni gastro vodič TasteAtlas objavio je listu najboljih doručaka na svijetu za 2023. godinu, a na prvom mjestu našao se onaj iz susjedne Srbije.

doručak - instagram

S ocjenom 4.71 na prvom mjesti našla se komplet lepinja. Ovaj tradicionalni doručak sastoji se od somuna koji se prereže na pola, premaže kajmakom i prelije jajetom. Kombinacija je kratko pečena i treba je preliti mješavinom toplih mesnih ostatka koji se naziva pretop.

Iako je hranjivo i visoko kalorično, jelo se najčešće jede za doručak, a najbolje ide uz čašu jogurta ili kiselog mlijeka. Za što autentičniji doživljaj preporuča se jesti ga rukama.

Sastojci

Za tijesto: 1/2 kocke kvasca, 1 kašičica šećera, 1/2 kašičice soli, 350ml tople vode, 4 kašike ulja, 550-600gr brašna.

Fil: Jaje, kajmak, pretop

Kvasac sa šećerom i kašikom brašna razmutiti u vodi i ostaviti par minuta. U 500 grama brašna dodati so, nadošli kvasac i ulje. Mijesiti tijesto i postepeno dodavati po malo brašna. Pokriti i ostaviti da se udvostruči. Naraslo tijesto podijeliti na 5 loptica. Pokriti ih i ostaviti pola sata, a zatim svaku blago rastanjiti, pa prebaciti na papir za pečenje, pokriti i ostaviti dok se rerna ugrije na 250°.

Papir sa lepinjama staviti na rešetku od rerne pa tako ubaciti da se peku (ne na plehu). Peći desetak minuta. Izvaditi iz rerne, ostaviti par minuta da se ohlade pa svakoj isjeći “poklopac”. U lepinju staviti jednu punu kašiku kajmaka i jedno jaje, pa direkt u njoj umutiti. Vratiti u rernu da se zapeče fil, 10-ak minuta na 200°. Izvaditi, pa odmah preliti svaku lepinju sa 3-4 kašike pretopa.

Pretop ili moča je ocijedak koji se stvara pečenjem svinjskog ili jagnjećeg mesa. prenosi Klix


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh