Hrana i piće

Piletina vam često ispadne suha? Ne brinite, trik je u ovom voću

Piletina je jedno od najpopularnijih mesa – relativno je pristupačna, lagana je i lako se priprema.

No baš zato što nije previše masna, lako ispadne presuha u pečenju ili kod prženja.

Korisnik TikToka po imenu Elliot podijelio je jednostavan trik za pripremu najsočnije piletine ikad, a trik bi malo ko očekivao. Sve što trebate je kivi i maslinovo ulje kako biste napravili marinadu.

“Ključ za najsočniju piletinu je kivi!” – otkrio je Elliot, dodajući kako je ovaj kulinarski trik naučio dok je boravio u Africi. Za pripremu marinade potreban je jedan kivi i malo maslinovog ulja. S kivija se oguli kora, a zatim ga se izgnječi viljuškom ili izblenda i doda malo ulja.

Piletina se najprije začini solju i biberom, a zatim prelije umakom i tako ostavi barem sat vremena prije nego što je planirate peći. Sudeći po komentarima pratitelja, ovo je recept koji se mora probati, a neki su istaknuli da se može koristiti i ananas ili mango umjesto kivija. prenosi Radiosarajevo

Kivi sadrži prirodni enzim aktinidin, koji djeluje slično kao i ljudska slina. Vrlo je učinkovit u razgradnji proteina i vezivnog tkiva mesa, a da pritom ne pretvori meso u kašu. Marinada od kivija je zato idealna i za svo žilavije meso kojeg želite omekšati, pa čak i, primjerice, lignje, piše Večernji.hr.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh