Hrana i piće

Na ovakav način ne treba kuhati jaja

Jaja su veoma hranljiva hrana i obezbjeđuju visokokvalitetne proteine i druge važne makro- i mikronutrijente.

Jaja - Nezavisne

Sadrže 11 vitamina i minerala, uključujući vitamine A, D i B grupe, kao i folat, biotin (vitamin H), koji je ključan za metabolizam makronutrijenata, jod i selen, koji igra važnu ulogu u hormonima štitne žlezde, piše aktivni.si.

Jaja su takođe prilično raznovrsna hrana i u njima se može uživati u bilo koje doba dana. U njima možete uživati u salati, napraviti fritaju, kiš ili ispeći nešto slatko od njih.

Vrlo često su na meniju i za doručak, kada su pržene, kajgane, poširane ili kuvane. A kad smo već kod kuvanja jaja…

Da li koristite jaja direktno iz frižidera kada ih kuvate? Ako ste odgovorili potvrdno, onda pravite vrlo čestu grešku. prenose Nezavisne

Koliko puta vam se dogodilo da ljuska jednostavno nije popustila, već se izmrvila, a vi ste tako što ste je ogulili uklonili veliki dio bjelanceta?

Razlog za to je hladno jaje.

Naime, na unutrašnjoj strani ljuske jajeta se nalaze opne ili dvije koje se odvajaju na tupom dijelu jajeta. One štite bjelance od mikroba i gubitka vlage.

Kada hladno jaje ubacite u ključalu vodu, membrana se skuplja i lijepi za ljusku, posebno ako je jaje svježe. Zbog toga je izuzetno teško oljuštiti jaje bez uklanjanja bjelanaca.

Slično može da se desi i sa jajetom koje stavite u hladnu vodu, a zatim prokuvate.

Bolje je sačekati da se jaja malo zagriju. Izvadite ih iz frižidera najmanje pet minuta prije kuvanja. U međuvremenu, prokuvajte vodu, pa kašikom ili kutlačom lagano ubacite jaje u vodu i kuvajte do željene konzistencije.

Drugi problemi na koje možete naići ako izložite jaje veoma visokoj temperaturnoj razlici:

Jaja mogu da puknu. Ljuska je napravljena od kalcijum karbonata, koji se širi kada se zagrijeva i skuplja kada se ohladi. Kada se hladno jaje stavi u ključalu vodu, ljuska se brzo širi, a membrana i bjelančevina se skupljaju. Ovo stvara pritisak na ljusku, što može da dovede do pucanja, prenosi Krstarica.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh