Hrana i piće

Pet znakova koji pokazuju da našem tijelu fali protein

Ako osoba ne unosi dovoljno proteina, mogu se pojaviti određeni simptomi.

Riba - Blogspot.com

Proteini su bitan dio naše isrehrane jer igraju vitalnu ulogu u održavanju snage mišića, zacjeljivanju rana, stvaranju novih ćelija i obnavljanju starih. Ako osoba ne unosi dovoljno proteina, mogu se pojaviti određeni simptomi.

Najjasniji znak nedostatka proteina je gubitak mišićne mase. Uz njega, može se javiti povećan rizik od lomova kostiju. S obzirom na to da se folikuli kose, kože i noktiju sastoje od proteinskih niti, mala konzumacija proteina može dovesti do slabe i lomljive kose, noktiju i kožnih tegoba. U ekstremnim slučajevima, otečena koža je još jedan od simptoma nedostatka proteina. Na kraju, peti simptom nedostatka proteina je zaostajanje kod rasta djece.

Nedostatak proteina je relativno rijedak u zapadnim zemljama. Većina zdravih odraslih osoba treba 0.81 gram proteina po kilogramu tjelesne težine. Tako bi na primjer odrasla osoba od 60 kilograma trebalo da uzima između 48 i 60 grama proteina dnevno.

Najbolji izvori proteina su meso (ćuretina, piletina, govedina), ali i mliječni proizvodi. Proteini mogu dolaziti i iz biljnih izvora, poput pasulja, cijelih žitarica, orašastih plodova i sjemenki, pišu Nezavisne.com.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh