Hrana i piće

Jeste li znali da banana u različitim fazama zrenja ima drugačije zdravstene prednosti?

Banane su jedno od omiljenih vrsta voća u svijetu.

Neki ih vole jesti dok im je kora još zelena, dok drugi vole jesti banane kada im kora potamni. No, interesantno je da u različitim fazama jedenje banane ima različite prednosti za vaš organizam.

Ukoliko volite jesti banane isključivo u jednoj od faza zrenja, saznajte koje to prednosti ona donosi.

Nezrele i zelene banane su zapravo dobre za vaše zdravlje. Prepune su vlakana, jer sadrže više škroba nego zrele banane. To pomaže pri mršavljenu te kod problema s probavom, gdje održava zdravlje crijeva. Također, blago zelene banane imaju brojna vlakna koja potiču rast zdravih bakterija te usporavaju apsorpciju šećera i odlične su za osobe koje boluju od dijabetesa.

Žute banane kakve najčešće viđamo u marketima pružaju ranotežu između škroba i šećera, a sadrže važne mikronutrijente kao što su vitamin B6, kalij i razni antioksidansi. Kalij je ključan mikronutrijent za regulaciju krvnog pritiska, ali i smanjenja rizika raznih bolesti. On također održava zdravlje kostiju i mišića.

Banane koje su prezrele ne treba bacati, jer i one imaju neke zdravstvene prednosti. Osim toga, često se prezrele banane stavljaju u recepte zbog slatkoće koju pružaju.

Osim toga, sadrže antioksidanse, a i navodi se da se najlakše probavljaju u ovoj fazi. Ovdje je važno napomenuti da prezrele banane sadrže više šećera, stoga se kao takve ne preporučuju osoba koje pate od dijabetesa, piše Klix.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh