Hrana i piće

NUTRICIONISTKINJA UPOZORAVA – OVE NAMIRNICE “UBIJAJU” IMUNITET: Oprez ako ih unosite u velikim količinama

O imunitetu obično vodimo računa onda kada se već razbolimo

Hrana - Dnevnik.hr

O unosu vitamina i pravilnih namirnica obično vodimo računa kada se razbolimo. Tada pokušavamo instant da ojačamo imunitet, a preporuka ljekara je da nam zdrava ishrana bude svakodnevna rutina.

Za portal “Lepa&Srećna” govori specijalista, strukovni nutricionista-dijetetičar Jovana Srejić Ferluga o tome koje navike u ishrani slabe imuni sistem.

“Prevelik unos prostih ugljenih hidrata (bijelog brašna i šećera), nedovoljan unos tečnosti, prevelik unos rafinisanih i hidrogenizovanih ulja (kukuruzno, kanola, suncokretovo, sojino ulje, ulje semena pamuka)”, kaže Ferluga i ističe da treba unositi namirnice koje jačaju imuni odgovor organizma.

“Treba unositi povrće iz porodice kupusnjača (karfiol, brokoli, prokelj, kupus, kelj, ren, keleraba). Ova grupa povrća bogata je antikancerogenim, biološki aktivnim jedinjenjima izocijanatima. Takođe i namirnice koje su izvori omega 3 masnoća: riba sjevernih hladnih mora, laneno sjeme, čia sejme i orasi”, tvrdi ona i podsjeća koliko je važno da unosimo hranu koja je bogata vitaminima.

Hrana koja je izvor vitamina C: Citrusi, kivi, Bobičasto voće (maline, kupine, borovnice, brusnice, jagode, ribizle), paprika, peršun, spanać, kelj, brokoli, prokelj.
Cink: crveno meso, morski plodovi, mahunarke, semenke, jezgrasto voće
Antioksidanti (vit C, vitamin E, beta kroten, Selen, Cink)
Vitamin D je takođe veoma značajan nutritivni element, koji jača kosti, utiče na dobro raspoloženje, ali i na zdravlje i funkcionalnost cijelog organizma. Kako kreću topli dani možemo da se oslonimo na izlaganje Suncu.

Probiotici su spadaju u dobre bakterije jer koriste organizmu da bude zdrav. Oni nisu samo neophodni za zdrava creva, već i za naše celokupno zdravlje.

Hrana koja jača imuni sistem

Supa od kostiju: bogata je vitaminima i mineralima i deluje umirujuće na respiratorna stanja
Bijeli luk: može da smanjiti upalu, ojača vaš imuni sistem kako bi se efikasno borio protiv infekcija
Crni luk: kao i beli luk moćan je borac protiv infekcija, koji jača imuni sistem i smanjuje upalu
Jabukovo sirće, ima snažno dezinfekciono dejstvo, čak i prema najotpornijim bakterijskim sojevima i virusima. Koristite ga za začinjavanje salata ili pripremu napitaka
Avokado, masline i maslinovo ulje koje je sjajan izvor mononezasicćenih zdravih masti koje su izuzetno značajne za imuni sistem

Začini će mnogo jela učiniti ukusnijim, ali oni blagotvorno djeluju i na imuni sistem a posebno đumbir koji je jedan od najmoćnijih začina koji pomaže u smanjenju upale, jačanju imuniteta, smanjenju grlobolje i smanjenju nivoa bola, ali i kurkuma koju možete dodati u potaže, limunadu čaj ili voćni smuti.

Začinske biljke kao što su ruzmarin, origano, bosiljak, timijan, dodajte u salate i koristite za mariniranje i začinjavanje mesa, piše Lepa&Srećna.

Za jačanje imuniteta unosite i čajeve od đumbira, matičnjaka (lemon balm), maslačka, čaj od ehinacee…


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh