Hrana i piće

OVO JE 6 NAJOPASNIJIH NAMIRNICA KOJE NE TREBA NIKADA KUHATI ILI PODGRIJAVATI!

Mnogi koriste mikrovalnu pećnicu za kuhanje nekih jednostavnih jela ili za podgrijavanje hrane.

Frižider - Megagiga.info

Ali, koliko god ovaj uređaj bio odličan za neke stvari, on se ne može koristiti za svu hranu u našoj kuhinji, prenosi Hayat.

Zapravo, u nekim slučajevima može biti jako opasno koristiti ovu metodu kuhanja. Veliki broj stručnjaka o hrani upozorava o određenoj hrani koju nikada ne biste trebali staviti u mikrovalnu pećnicu.

1. Jaja u ljusci

Poširanje jaja doista može biti muka, a u posljednjih nekoliko godina pojavilo se mnogo ideja na TikToku kako to učiniti u mikrovalnoj pećnici.

Dijetetičarka, nutricionistica i osnivačica Food Queriesa Melissa Wasserman Baker upozorava da je to veliki sigurnosni rizik, piše Best life.

– Stavljanje jaja u ljusci u mikrovalnu pećnicu može dovesti do njihove eksplozije, što može uzrokovati ozbiljne opekline i povrede.

2. Sirove ljute paprike

Lisa Richards, nutricionistica i kreatorica Candida dijete, objašnjava da ljute paprike dobivaju svoj pikantni okus iz spoja kapsaicina – koji se oslobađa ako su sirovi u mikrovalnoj pećnici.

Kapsaicin može iritirati oči, nos i grlo, što dovodi do kašlja i otežanog disanja. Osim toga, para nastala zagrijavanjem paprike u mikrovalnoj pećnici također može uzrokovati opekline na koži i očima.

3. Prerađeno meso

Prerađeno meso kao što su slanina, kobasica i hrenovke ne smije se stavljati u mikrovalnu pećnicu.

– Sadrže visoku razinu konzervansa i nitrata, koji mogu reagirati s mikrovalnim zračenjem i proizvesti štetne spojeve-kaže Wasserman Baker.

4. Smrznuto meso

Ako ste zaboravili odmrznuti pakiranje piletine za večeru, stavljanje u mikrovalnu pećnicu na postavku “odmrzavanje” može se napraviti bez razmišljanja. Ali stavljanje smrznutog mesa u mikrovalnu može biti loša ideja iz nekoliko razloga.

– Mikrovalne pećnice ne kuhaju hranu ravnomjerno, a smrznuto meso može ostati djelomično zamrznuto u nekim područjima, dok druga područja postaju dovoljno vruća da potiču rast bakterija-objašnjava Trista Best, registrirana dijetetičarka u Balance One Supplements. Bakterije tada mogu uzrokovati bolesti koje se prenose hranom.

A iz perspektive okusa, “smrznuto meso mikrovalova također može rezultirati neugodnom teksturom, pri čemu neki dijelovi postaju gumeni ili žilavi”, dodaje Best.

5. Grožđe

Nismo sigurni zašto biste stavljali grožđe u mikrovalnu mećnicu, ali ako imate želju za to, nemojte to nikada učiniti.

– Stavljanje grožđa u mikrovalnu pećnicu može biti opasno jer grožđe može stvoriti vatru nalik plazmi unutar mikrovalne pećnice, što može oštetiti uređaj i stvoriti potencijalnu opasnost od požara-kaže Richards.

Kako objašnjava Live Science, znanstvenici su zapravo proučavali ovaj fenomen i otkrili da se javlja jer “mikrovalne pećnice stvaraju ‘žarišne točke‘ elektromagnetizma.”

6. Voda

Nije neuobičajeno staviti šoljicu vode u mikrovalnu pećnicu ako kuhate čaj ili vruću čokoladu, a nemate volje koristiti kuhalo za vodu. Međutim, budite svjesni da biste se mogli naći u opasnoj situaciji.

Kada uobičajeno zagrijavate vodu, nakon što dostigne točku vrenja ona počne stvarati mjehuriće, odnosno voda prelazi u paru. Ali ako u posudu koja je dobro ostakljena i nema ogrebotina stavite vodu koju grijete te ta voda nema nečistoća, kao što je to slučaj s filtriranom ili destiliranom vodu, mogla bi eksplodirati u mikrovalnoj pećnici.

Naime, tada je moguće zagrijati vodu iznad točke vrenja bez pojave mjehurića. Ako zatim premjestite posudu s vodom ili dodate bilo što unutra, kipuća voda će se rasprsnuti posvuda, piše Best life.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh