Hrana i piće

NEOBIČAN RECEPT ZA BAKLAVU: Napravite „kraljicu poslastica“ u grčkoj verziji

Ako ste mislili da postoji samo jedna baklava, varate se jer postoji stotine verzija u načinu pravljenja ove poslastice, iako se većina drži tradicionalne recepture.

Međutim, grčke baklave postoje i po dvije stvari se razlikuju od onih koje se na našim prostorima tradicionalno pripremaju, a samo je jedna od njih uistinu važna.

Pod jedan, u nadjev se ne stavljaju krušne mrvice i pod dva, u sirup kojim se ispečena baklava prelijeva ide znatno manje šećera nego u agdu, kako se još naziva slatki sirup u kojem plivaju baklave na kakve smo ovdje navikli.

Ako do sada još niste pokušali ispeći baklave jer ste se bojali da je to previše posla, ovo će vas definitivno razuvjeriti, baš kao i ako ste među onima koji zaziru od baklava jer su im preslatke.

Evo i jedne zanimljivosti, a ona glasi da su Turci i Grci u velikoj svađi oko baklava, jer i jedni i drugi kategorički tvrde da su ih baš oni izumili.

Grci spominju historijske zapise o asgastrinu ili gastrinu, kolaču od tankih kora i orašastih plodova koji se na Kreti pripremao još u antička vremena, a Turci uzvraćaju da to uopšte nije bila baklava i tvrde da sve zasluge za izum te slastice, koji se zbio, kako kažu, u doba Osmanskog carstva, pripadaju njima.

Međutim, po svoj prilici ni jedni ni drugi nisu zaslužni za izum ove slastice koju obožavatelji nazivaju “kraljem slatkog” jer negdje u središnjoj Aziji pronađeni su zapisi o baklavi koji datiraju iz 10 stoljeća…

GRČKA BAKLAVA
SASTOJCI:
300 g kora za pite

300 g oraha

250 g šećera

300 ml vode

3 žlice maslaca

2 žlice meda

​1 vanilin šećer

1 limun ili naranča

1 žličica cimeta

prstohvat mljevenih klinčića

Priprema:
Zakuhajte sirup od šećera i vode. Kad je postao gust toliko da vam lijepi prste, maknite ga s vatre, dodajte mu med, sok pola limuna ili narandže i koricu pažljivo odrezanu gulilicom za krumpir tako da što više izbjegnete gorki bijeli dio. Prije prelijevanja po kolaču koru odstranite. Za to vrijeme sameljite orahe, a jedan dio nasjeckajte. Dodajte im cimet, klinčić i vanilin šećer.

Otopite maslac. Kore preprežite po širini pa stavite jednu na dno posude za pečenje, premažite je rastopljenim maslacem pa poklopite drugom korom. Ponovite još 5-6 puta. Zatim na nepremazanu koru pospite šaku oraha pa ih prekrijte novom korom. Nju premažite maslacem i poklopite novom korom po kojoj ćete zatim posuti orahe. Ponavljajte dok ne potrošite orahe pazeći da vam ostane 4-5 kora za poslagati po vrhu, bez nadjeva, ali premazane maslacem.

Prije nego baklave stavite peći, narežite ih na kvadrate pa na trokute ili kako vam je drago. Pecite u rerni zagrijanoj na 180 stepeni u donjem dijelu pećnice, oko 45 minuta ili kraće. Ako gornja kora počne hvatati previše boje, prekrijte kolač papirom za pečenje.

Čim ga izvadite iz rerne, zalijte kolač jednim dijelom sirupa, pričekajte da se upije pa ponavljajte dok se cijeli sirup ne upije. Pustite da se ohladi prije serviranja


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh