Hrana i piće

OVU ŽITARICU NIKO NE JEDE, A MOŽE DA SNIZI HOLESTEROL I KRVNI PRITISAK!

Proso je vrsta žitarice koja je okruglasta i jako sitna, te ima slatkast ukus.

Žitarica proso - Srbija danas

Proso je vrsta žitarice koja je okruglasta i jako sitna, te ima slatkast ukus.

Jedna je od rijetkih žitarica koja u sebi ne sadrži gluten, što je od velikog značaja, jer mnogo ljudi ima alergiju na gluten, a dobro je poznata i činjenica da gluten utiče i na gojenje i gojaznost uopšteno. Sadrži mnogo vitamina i minerala kao što su kalcijum, kalijum, jod, magnezijum, vitamine A, E i B ali sadrži i gvožđe i vlakna.

Izrazito je alkalna (bazna) žitarica, a znamo da se virusi, bakterije teško stvaraju u alkalizovanim, odnosno baznim organizmima.

Proso sadrži ključne amino kiseline koje pomažu izgradnji i obnovi mišića i ćelija kože. Takođe, bogato je ugljenimhidratima koji se polako vare, pa nam brzo daje osjećaj sitosti i pomaže procesu mršavljenja.

Ova žitarica sadrži i prirodne masnoće, koje su ključne za apsorpciju vitamina, uključujući karoten i vitamin D.

Rastvorljiva vlakna u prosu mogu pomoći u smanjenju količine „lošeg“ holesterola u krvi – faktora rizika za aterosklerozu. Rastvorljiva vlakna se pretvaraju u gel u vašem stomaku i apsorbuju holesterol, omogućavajući mu da se bezbjedno iznese iz vašeg sistema.

Neke studije pokazuju da proso takođe može da podigne nivo „dobrog“ holesterola i snizi trigliceride. Pošto je holesterol tako veliki faktor rizika za srčana oboljenja, redovno jedenje prosa može pomoći da vaše srce bude zdravije, piše Hayat.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh