Hrana i piće

Prokulice su dobre koliko i ukusne – evo sedam razloga da ih nastavite jesti

Nije li smiješno kako mrzimo određene stvari kao djeca, samo da bismo ih voljeli kao odrasli?

Prokulice - pexels-irina-andrienko-

Uzmimo kaj najbolje primjere drijemanje, primanje praktičnih darova i jedenje prokulice. Naravno, povrće iz roda Crucifera nas je moglo iznervirati dok smo bili djeca, ali ovih dana nas možete naći kako rado uživamo u slasnim jelima poput somuna od prokulica s limunom ili raviola s prokulicama i slaninom. Srećom, prokulice su dobre za vas, pa je predomišljanje u odrasloj dobi sasvim opravdano. Prepune su spojeva koji su zdravi za srce i koji djeluju protuupalno, uz dodatak antioksidansa, piše tportal.

Glavne prednosti jedenja prokulica

Prokulice se bore protiv oksidativnog stresa. Naime, prokulice su bogate glukozinolatima, koji su antioksidativni spojevi koji se uglavnom nalaze u krstašicama. Zašto su nam potrebni ovi spojevi? Zato što se previše nas nosi s posljedicama slobodnih radikala, molekula koje uzrokuju oksidativni stres. Ti slobodni radikali oštećuju vaše stanice kada su prisutni u velikim količinama.

Mnogi čimbenici dovode do oksidativnog stresa, uključujući pretilost i prehranu bogatu mastima, šećerom i prerađenom hranom. Tijekom vremena, oksidativni stres može dovesti do kroničnih bolesti poput raka, dijabetesa i bolesti srca. Dok je jedenje manje nezdrave hrane vaš najbolji izbor da ostanete zdravi, dodavanje hrane bogate antioksidansima može pomoći u smanjenju rizika od bolesti. Prokulice se također mogu pohvaliti drugim antioksidansima poput vitamina C, vitamina A i mangana, što ih čini jednom od najboljih antioksidativnih namirnica koje možete jesti.

Smanjuju upale

Još jedna strašna posljedica oksidativnog stresa? Može pospješiti upalu. A dugotrajna upala može dovesti do – pogađate – kroničnih stanja kao što su bolesti srca, rak i dijabetes. Iako je zdravija prehrana najbolja, u međuvremenu možete jesti prokulice kako biste regulirali upalu. To je zato što su prepune alfa-lipoične kiseline (ALA), antioksidansa koji je iznimno dobar u smanjenju upale.

Prokulice također sadrže omega-3 masnu kiselinu koja se zove alfa-linolenska kiselina (ne treba je brkati s alfa-lipoinskom kiselinom). Alfa-linolenska kiselina, kao i omega-3 općenito, kontrolira upalne procese u tijelu.

Bogate su vlaknima i podržavaju zdravlje crijeva

Ovo povrće iz porodice Crucifera nudi vlakna, ključnu hranjivu tvar za zdravlje probavnog sustava. Posebno je bogato topivim vlaknima, vrstom vlakana koja apsorbiraju vodu u probavnom sustavu. Ovo stvara tvar nalik gelu, koja poboljšava konzistenciju stolice.

Rezultat? Redovitije pražnjenje crijeva, uz manji rizik od nadutosti, proljeva i/ili sindroma iritabilnog crijeva. Osim toga, vlakna u prokulicama hrane korisne bakterije u crijevima. To pomaže u održavanju ravnoteže dobrih i loših bakterija u vašim crijevima, što je ključno za zdravu probavu.

Ako inače ne jedete mnogo vlakana, za početak se poslužite prokulicama. Brzo povećanje unosa vlakana (iz bilo koje hrane) može uzrokovati nadutost, grčeve i plinove. Da biste iskoristili probavne prednosti prokulica bez nuspojava, polako povećavajte unos i pijte puno vode kako bi vlakna imala što apsorbirati.

Snižavaju loš kolesterol i štite vaše srce

Prokulice mogu zaštititi vaše srce, a sve to zahvaljujući sadržaju topivih vlakana. Topiva vlakna blokiraju apsorpciju kolesterola, što smanjuje razinu LDL (“lošeg”) kolesterola u krvi. Također pomaže tijelu da izluči više kolesterola, jer se topiva vlakna vežu za kolesterol. Dakle, kada vlakna napuste tijelo, kolesterol odlazi s njim.

Štoviše, studija iz 2021. pokazala je da konzumacija povrća iz skupine cruciferasa, poput prokulica, smanjuje rizik od ateroskleroze ili sužavanja arterija uzrokovanih nakupljanjem kolesterola, masti i drugih spojeva. Ateroskleroza može ograničiti protok krvi, povećavajući rizik od srčanih bolesti .

Podržavaju imunološku funkciju s gotovo jednakom količinom vitamina C kao naranča

Iako su citrusi poput naranči i grejpa izvrsni za zdravlje imuniteta, oni nisu jedina opcija. Kao i naranče, prokulice su bogate vitaminom C, esencijalnim nutrijentom koji je potreban za imunološku funkciju. Zapravo, sadržaj vitamina C u prokulicama može se usporediti sa sadržajem naranči; 1 šalica prokulica sadrži 76,5 miligrama vitamina C, dok jedna naranča ima 81,9 miligrama. Vitamin C podržava imunitet povećavajući rast i diobu bijelih krvnih stanica, odnosno stanica koje se bore protiv klica koje uzrokuju bolesti. Vitamin C također pomaže u obnavljanju tkiva i zacjeljivanju rana, dodatno štiteći vaše tijelo.

Imaju visok sadržaj vitamina K koji pomaže u jačanju zdravlja kostiju

Prokulice se obično ne povezuju sa zdravljem kostiju, ali svakako mogu pomoći. Prokulica nudi vitamin K, hranjivu tvar koja aktivira proteine koji su uključeni u stvaranje kostiju. Vitamin K također igra ulogu u suzbijanju i reguliranju resorpcije, odnosno razgradnje koštanog tkiva. Resorpcija kostiju prirodno se ubrzava s godinama, što povećava rizik od osteoporoze. Prokulice su vrhunski izvor vitamina K; 1 šalica prokulice sadrži 159 mikrograma vitamina K, što je više od preporučenog dnevnog unosa od 120 mikrograma za muškarce i 90 mikrograma za žene.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh