Hrana i piće

NEODOLJIVO UKUSNE: Domaće štrudlice sa džemom i orasima, više ih nikada nećete kupovati

Uživaćete u svakom zalogaju!

SASTOJCI:
1 jaje
80 g maslaca
80 g šećera
100 ml mlijeka
1 kesica vanilin šećera
400 g glatkog brašna
1 kesica praška za pecivo
narendana korica jednog limuna
oko 400 g gušćeg džema
100 g mljevenih oraha

PRIPREMA:
U činiju stavite vlažne sastojke (jaje, maslac i mlijeko) pa ih viljuškom promiješajte. Potom dodajte šećer, vanilin šećer, narendanu koricu limuna i brašno pomiješano sa praškom za pecivo pa umijesite glatko tijesto. Brašno dodajte postepeno jer možda neće biti potrebna sva količina brašna, a možda će biti potrebno i malo više.

Umiješano tijesto podijelite na tri dijela. Podlogu za miješanje pospite brašnom i oklagijom tanko razvucite prvi dio tijesta.

Nožem isijecite neravne rubove tijesta i višak ostavite sa strane. Tijesto premažite džemom i pospite orasima pa pažljivo uvijte u rolatić koji ćete isjeći na šest jednakih dijelova pa svaki dio presječenom stranom uvaljajte u mljevene orahe i stavljajte na pleh obložen pekpapirom.

Isto uradite i sa preostala dva dijela tijesta, a višak tijesta sa krajeva premijesite, razvucite i iskoristite za još jedan rolat.

Štrudlice pecite u prethodno zagrijanoj rerni na 180 stepeni oko 25 do 30 minuta.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh