Hrana i piće

VOJNIČKI GRAH: Strogo čuvani recept koji svi žele imati

Postoji gotovo mitska predaja o tome kako se radi pravi vojnički grah. I opet nijedan nije toliko ukusan taj.

Jedna od tajni svakako je i u količini – što je veća, grah je ukusniji. No, umjesto recepta za brigadu ili pukovniju, mi donosimo onaj za desetinu (10 osoba).
Jedna od najvećih vojnih tajni sasvim sigurno je ona o originalnom receptu za vojnički grah. Dobro, koja je to tajna?! Je li moguće da grah jednostavno ima bolji okus kad se kuha u većim količinama ili je tu ne djelu neka druga “čarolija”? Ne znamo koje su to stroge mjere bile kad se radi o čuvanju tog željenog recepta, ali znamo da je, baš kao mnoge druge tajne, nekako ‘procurila’ u javnost.

Uglavnom, svi koji vole grah bez premca će titulu najboljeg dati onom vojničkom – pa iako se dobro zna da je jedna od njegovih glavnih karakteristika što veća količina (jer je tada grah ukusnije) postoje razne varijante i s manjim porcijama. Mi smo prilagodili recept količini za 10 osoba i nadamo se da će ti biti ukusan baš kao i onaj koji pripremaju pravi vojnici.

Vojnički grah

Sastojci:

1 kg graha
1 kg svježeg junećeg mesa
manji češanj češnjaka
200 g luka
2 mrkve
1 peršinov korijen
pola vezice peršina
30 g koncentrata rajčice
150 g svinjske masti
lovorov list
sol i papar
žličica paprike u prahu
2 žlice brašna

Priprema:

Grah potopi u hladnu vodu i ostavi ga da odleži oko 3 sata. Vodu potom ocijedi, nalij hladne vode i kuhaj 10 – 15 minuta dok ne provrije.
Na vreloj masti poprži polovicu nasjeckanog luka i narezanu mrkvu, dodaj meso odvojeno od kostiju i narezano na kockice. Sve zajedno propirjaj dok ne ispari tekućina. Makni s vatre.
Procijedi vodu od prokuhanog graha pa dodaj preostali sjeckani luk, pirjano meso s ostalim sastojcima, ulij tople vode ili temeljac od kostiju da prekrije meso i kuhaj uz povremeno dolijevanje tople vode dok svi sastojci ne omekšaju.
Masnoću preostalu od pirjanja mesa zagrij, dodaj brašno da blago porumeni, makni s vatre, uspi paprika u prahu i nasitno nasjeckaj češnjak pa sve dobro izmiješaj. Gotovom grahu dodaj lovor, koncentrat rajčice (prethodno razmućen u toploj vodi), po želji posoli i kuhaj 20 minuta uz stalno miješanje. Dodaj mljeveni papar i nasitno nasjeckani peršin.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh