Hrana i piće

NAJBOLJI RECEPT ZA PRINCES KROFNE: Tijesto meko kao pamuk, punjeno svilenkastim filom koji se topi u ustima

Ima li ljepšeg slatkiša od princes krofni? Nema, ako se napravi na ovaj način

Za izradu pravih princes krofni potrebno je strpljenje, ali isplati se.

Sastojci za tijesto:

300 ml vode,
100 ml ulja,
140 g brašna,
1 prašak za pecivo,

Sastojci za fil:

2 pudinga od slatke pavlake (može i od vanile),
1 kesica šlaga,
1 margarin.

Priprema: Prokuhati vodu i ulje, dok ključa dodati brašno i prašak za pecivo, brzo izmiješati i odmah skloniti sa vatre. Dodavati jaja jedno po jedno, svako da bude dobro sjedinjeno s testom prije dodavanja sljedećeg. Špricem za tulumbe ili kašičicom vaditi testo i redati na pleh obložen pek papirom. Peći na 180 stepeni do lijepo ne narastu i dobiju lijepu zlatnu boju.

Za fil skuhati dva pudinga po uputstvu s kesice, pa u topao puding ubaciti margarin sa sobne temperature. Umutiti da se lijepo sjedini, pa dodati i umućen šlag.

Krofnice sjeći napola i puniti filom, poklapati i posuti šećerom u prahu. Ako želite da budu mekane, pokrijte ih folijom odmah nakon filovanja i stavljanja šećera. Ako želite da budu krckave, nemojte ih pokrivati folijom.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh