Hrana i piće

NIKAD MEKŠE KROFNE PUNJENE ČOKOLADOM: Pune fila koji curi kada zagrizete – poješćete u slast (VIDEO)

Krofne se jedu od davnina i tada su bile popularnije slane verzije, ali danas postoji gomila mogućnosti za preliv i punjenje, pa su slatke svačiji izbor.

Krofne su postale popularne u Evropi u XV veku i pogtovo u Engleskoj, Njemačkoj i Holandiji. U Njemačkoj je u tom periodu bilo teško doći do šećera, tako da su se krofne jele u slanoj verziji, sa mesom ili pečurkama. Holandski doseljenici kasnije su donijeli ovu poslasticu u Ameriku. Krofne nisu nastale u Evorpi, nego su se jele i decenijama prije, još u antičkoj Grčkoj i Rimu, ali su najveću popularnost doživjele u Americi. Postoje slane i slatke verzije, s tim što su druge popularnije, a najrazličitija punjenja i glazure ih čine neodoljivim.

Sastojci:
250 g brašna
15 g mlijeka u prahu
35 g šećera
1 kašičica suhog kvasca
1/2 kašičice soli
30 g putera
1 žumance
150 ml hladne vode

Priprema:
Pomiješajte brašno, šećer, kvasac i so. Dodajte puter sobne temeprature i mlijeko u prahu. U činiju stavite žumance i prelijte ledenom vodom, pa dodajte u testo. Dobro umijesite tijesto, a možete i da umutite ako vam je lakše. Podijelite tijesto na 12 komada i oblikujte loptice. Malo ih pospite brašnom i pokrijte, pa ostavite da odstoje nekih 40 minuta. Skinite krpu 10 minuta prije nego što istekne vrijeme i tako ih ostavite da nadođu. Pržite u dobro zagrijanom ulju. Kada se ohlade napunite ih filom po želji, mi predlažemo čokoladu.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh