Hrana i piće

Da li možemo jesti voće, kada smo na dijeti?

Svako ko je bar jednom otpočeo neki režim ishrane, ili se upustio u neku vrstu dijete susreo se činjenicom da je neophodno da iz ishrane izbaci sve vrste ugljenih hidrata, pa čak i one koji se nalaze u voću.

Voće - Wikipedia.org

Da li je zaista neophodno izbaciti svo voće iz ishrane, ili postoje i plodovi koje možemo jesti? Naravno postoji voće sa nižom količinom ugljenih hidrata, koje neće ostaviti drastične posledice na vašu telesnu težinu i neće biti vaša prepreka na putu ka mršavljenju.

U zavisnosti od vašeg režima ishrane možda ćete želeti da unosite manje od 20g ugljenih hidrata dnevno, a čak i 150g ugljenih hidrata dnevno spada u niži nivo unosa, međutim, ako unesete preko 50g nećete smršati toliko brzo i efikasno, kao kada je vaš unos ugljenih hidrata ispod 50g.

Voće sa niskim procentom ugljenih hidrata je limun, kao i maline i kupine, dok je voće sa višim nivoom UH banana, jabuka, borovnica, ananas i mango, koji sa druge strane imaju mnogobrojne benefite na naš organizam.

Voće u svom sastavu ima mnogo neophodnih vitamina i minerala, koji su našem organizmu potrebni, pa ne bi bilo baš preporučljivo u potpunosti ga izbaciti iz ishrane.

Važno je da znate da se količina ugljenih hidrata meri na 100g voća, dakle jedna činijica malina ima oko 5g ugljenih hidrata, dok jedna mandarina u sebi nosi 8g ugljenih hidrata, kada znate tačnu količinu UH koju ste uneli u svojoj dnevnoj voćnoj porciji, pokušajte da ograničite preostali unos UH i držite se sebi zadate norme od 20, ili 50g.

Sa druge strane, ako niste baš striktni i želite da svakoga dana pojedete po jednu voćku i u svoj organizam unesete zdrave namirnice, ograničite se na jednoj voćki, koja će zameniti vašu užinu dok ćete se tokom ostalih obroka strogo pridržavati svog plana ishrane.

Vi određujete šta je vaš prioritet i u skladu sa tim birate šta ćete i u kojoj meri jesti, a jedino što je zapravo važno je da se dobro osećate u sopstvenoj koži, piše Mycupoftea.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh