Hrana i piće

Jedite ga češće: Kupus je jako hranjiv i lagan za pripremu

Kupus je zeljasto povrće iz porodice krstašica, a u prehrani se koristi od praistorijskih vremena. Ima ogromna ljekovita svojstva, pa se njegova konzumacija preporučuje tokom cijele godine, a posebno tokom zime.

“Kupus je nevjerovatno povrće jer ima malo kalorija i puno polifenola i antioksidansa uključujući vitamin C. Takođe je bogat vlaknima što ga čini zasitnijim, a može poprimiti i druge okuse što ga čini savršenim za prženje”, kaže Amber Pankonin, registrovana dijetetičarka i vlasnica bloga o hrani Stirlist.

Može pomoći u prevenciji određenih vrsta raka i smanjiti upale.

“Antioksidansi pomažu neutralizovati slobodne radikale u tijelu koji mogu uzrokovati oksidativni stres koji može uzrokovati rak, bolesti srca ili makularnu degeneraciju. Prehrana bogata povrćem poput kupusa mogla bi pomoći u smanjenju rizika od hroničnih bolesti”, kaže Pankonin, prenose 24sata.

Ne samo da je hranjiv, već je i vrlo pristupačan, jednostavan za pripremu i dostupan većini ljudi za kupnju, piše EatThis.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh