Hrana i piće

PRINCES KROFNA TORTA: Šuškave i vazdušaste kore, a između najkremastiji fil

Napravite najlepšu princes krofna tortu.

Princes krofna torta - PRINTSCREEN/YT/LECKER MIT ANN

Ako ste ljubitelj princes krofni, onda ni ovoj torti nećete odoljeti. Dvije mekane i vadušaste kore, a između kremasti fil. Nesvakidašnja torta koja se topi u ustima pri svakom zalogaju. Nije komplikovana za pripremu, a ne postoji osoba koja će odbiti parče.

Sastojci:

5 jaja
150 g šećera
60 g kukuruznog skroba
600 ml mlijeka
100 ml vode
prstohvat soli
240 g putera, sobne temperature
120 g brašna
vanilin šećer

Priprema:

Jaja (2 komada) umutite sa šećerom, pa dodajte skrob i lijepo sjedinite. Sipajte mlijeko (500 ml) i kuvajte, uz neprestano miješanje dok se ne zgusne. Pokrijte providnom folijom i ostavite da se ohladi. U drugoj šerpi pomiješajte vodu, mlijeko (100 ml) i dodajte puter (80 g) i prstohvat soli. Kuhajte dok se puter ne otopi pa dodajte prosijano brašno. Kuhajte još 1-2 minuta dok se sve dobro ne sjedini, neprestano miješajte. Postepeno dodajte jaja (3 komada) i poslije svakog dodavanja dobro sjedinite tijesto. Kalup prečnika 20 cm obložite pek papirom i sipajte pola testa. Pecite na 200°C oko 10-15 minuta. Zatim izvadite gotovo tijesto i sipajte drugu polovinu i opet ispecite. Ako imate 2 kalupa pecite u isto vrijeme. Puter (160 g) pjenasto umutite sa vanilin šećerom. U smjesu sa puterom postepeno dodajte ohlađeni fil i mutite. Stavite jednu koru u kalup, zatim sipajte fil, pa preklopite drugom korom. Stavite u frižider na 3 sata, prenosi Stvar ukusa.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh