Hrana i piće

Najbolji recepti sa svježim kravljim sirom

Poput mlijeka i svih mliječnih proizvoda poznato je da svježi sir zbog kalcija čuva zdravlje kostiju i sprečava osteoporozu

Svježi kravlji sir obiluje visokokvalitetnim proteinima i esencijalnim aminokiselinama pa je dostojna zamjena mesu. Za razliku od topljenih sireva, ima najmanje kalorija pa ga vole svi koji paze na zdravlje i čuvaju vitku liniju. Uz potrebne masti i ugljikohidrate organizmu osigurava kalcij, fosfor i magnezij.

Poput mlijeka i svih mliječnih proizvoda poznato je da svježi sir zbog kalcija čuva zdravlje kostiju i sprečava osteoporozu. Također je dobar za zdravlje srca, povišeni krvni pritisak i čuva debelo crijevo od bolesti i karcinoma. Osim toga, zbog procesa obrade, svježi sir najčešće ne smeta ljudima koji su osjetljivi na laktozu i ne mogu piti mlijeko.

Namazi

Idealni su za doručak, međuobrok ili ukusnu grickalicu ako vam stižu gosti. Namaz možete servirati na krekere i ukrasiti ili jednostavno namazati na hljeb. Servirajte ga uz štapiće od celera i mrkve. Siru dodajte usitnjeno začinsko bilje ili crvenu papriku. Često u takve namaze ide i sitno narezano povrće poput paprike, ali i bijelog luka. Od ostalih sastojaka u namaz stavite so, biber i kiselo vrhnje, a mnogi vole staviti i nekoliko kapi limunovog soka. Sve dobro izmiješajte i pustite da odstoji nekoliko sati kako bi se okusi bolje proželi.

Pohovano ili prženo punjeno meso

Tražite li malo drugačiji način za pripremu mesa, napunite ga svježim sirom umjesto topljenim, što većinom svi i radimo. Kao i kod namaza možete staviti malo začina, ali i jedno jaje koje će povezati smjesu. Bez obzira na to imate li piletinu ili teletinu, meso malo istucite batom kako biste dobili lijepe tanke odreske. U sredinu stavite sir, meso zarolajte i pričvrstite čačkalicom kako se ne bi rastvorilo tokom pečenja. Da ručak ne bude svaki puta isti, punjene rolice možete pohovati ili pržiti.

Ravioli

Još jedan ukusan način kako iskoristiti svježi sir jesu punjeni ravioli. Tijesto možete puniti smjesom od svježeg sira, naribanog parmezana i jaja uz malo soli i bibera.

Njoki

Postoji više ukusnih načina pripreme domaćih njoki, a jedan od njih je i uz svježi sir. Računajte da vam treba duplo viša količina sira nego brašna, 400 i 200 grama. Ako je sir nešto vodenastiji, moguće je da ćete trebati malo više brašna kako bi dobili kompaktno tijesto. Uz ova dva glavna sastojka umijesite tri do četiri žumanceta, malo naribanog parmezana i prstohvat soli. Valjajte u duguljaste kobasice, izrežite na željenu veličinu i kuhajte u slanoj vodi dok sami ne isplivaju.

Palačinke

Mogu se praviti slane ili slatke. Palačinke filujte smjesom od svježeg sira i jaja te soli ili šećera. Složite ih u pleh za pečenje i premažite s vrhnjem u koje treba umutiti i jaje. Palačinke sa sirom mogu biti i kao ručak, a smjesi se može dodati špinat.

Brza i ukusna večera

Ostatke tjestenine možete lijepo iskoristiti za brzu večeru. Pomiješajte sir i tjesteninu, dodajte soli, a možete i šećer ako želite slatku varijantu. Prelijete s malo vrhnja ili jogurta za zdraviju večeru pa zapecite u rerni dok se ne zarumeni.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh