Hrana i piće

Vrijeme za uzbunu! Ovo su znakovi koji upućuju da bi bilo dobro za vas odmah prestati jesti hljeb

Ako imate neke od ovih simptoma, vrijeme je da se odlučite na hitne promjene u svom jelovniku.

Hljeb - Kurir.rs

Jedete li kruh svakog dana – vrijeme je da ga se na neko vrijeme odreknete.

1. Debljate se?

Ako se jezičac na vagi znatno pomiče prema sve većim brojkama nakon što stanete na nju, vrijeme je da za početak kažete ‘ne’ konzumaciji bijelog kruha. Prema istraživanju iz 2014. godine, objavljenom u časopisu BMC Public Health, ako svakog dana pojedete dvije šnite bijelog kruha u riziku ste od debljanja pa ako želite skinuti kilograme, odmah izbacite bijeli kruh, prenosi “Novi“.

2. Imate visoki krvni tlak?
Bez obzira borite li se dulje vrijeme s visokim tlakom ili ste taj problem uočili tek nedavno, izbacivanje bijelog kruha iz jelovnika je odličan način da zdravlje stvaite pod kontrolu. Istraživanje iz 2018. godine, objavljeno u časopisu Nutrients, pokazalo je da je konzumiranje samo jedne šnite kruha jednom ili više puta tjedno povezano s pojavom visokog krvnog tlaka.

3. Imate grčeve u trbuhu?
Ako ste primijetili da vas trbuh boli nakon što ste pojeli sendvič ili obično pecivo, razmislite o daljnoj konzumaciji jer bi to mogao biti znak osjetljivosti na gluten. Zaklada za celijakiju ističe kako su nadutost, bolovi, proljev i zatvor simptomi koji se javljaju kod osoba osjetljivih na gluten. A poznato je da kruh većinom sadrži gluten.

4. Pojavio vam se osip?

I osip može biti znak da ste osjetljivi na gluten. Prema američkom Nacionalnom institutu za dijabetes, probavne i bubrežne bolesti, čak 10 posto ljudi koji imaju celijakiju razvit će dermatitis herpetiformis odnosno promjene na koži koje se manifestiraju kao maleni prištići i mjehurići na leđima, stražnjici, koljenima, vlasištu i laktovima.


5. Imate nekontrolirani šećer u krvi?

Poznato je da dijabetičari ne bi smjeli jesti rafinirane namirnice pa im se tako preporučuje i kruh od cjelovitog zrna, piše portal EatThisNotThat.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh