Hrana i piće

Najbolja hrana za štitnu žlijezdu i srce, a spriječava i bore: Doktori je preporučuju, bomba je za zdravlje

Redovna konzumacija haringe pozitivno utiče na funkcionisanje kardiovaskularnog sistema i štitne žlijezde.

Štitna žlijezda - Atma.hr

Ova riba sadrži vitamine, minerale, aminokiseline i zdrave masti koje su tijelu potrebne, ističu nutricionisti američke klinike Mejo.

Haringa – Tablicakalorija.com

Jedna haringa sadrži jednu i po do dvije dnevne doze omega-3 masnih kiselina. Ljudi koji redovno konzumiraju ove ekiseline, u manjem su riziku za razvoja depresije i problema sa kožom. Pored toga, prema riječima ljekara, masne kiseline smanjuju rizik od prevremenog stvaranja bora i takođe su veoma važni za zdravlje mozga.

Od svih korisnih sastojaka u ovog ribi, nutricionisti su istakli visok sadržaj joda i selena, kao i vitamina E. Haring sadrži i moćne antioksidante – vitamin E i selen. Oba ova nutrijenta su važna za funkcionisanje imunološkog sistema. Oni pomažu da se ublaži šteta koju uzrokuju slobodni radikali.

Nutricionisti ističu još jednu namirnicu koja je dobra za srce, živce i varenje. Prema stručnjacima, crni luk se smatra superhranom jer je bogat je vitaminima, mikroelementima i fitoncidima, koji blagotvorno djeluju na imuni sistem, probavni, kardiovaskularni i nervni sistem, prenosi “Novi“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh