Hrana i piće

Saznajte šta sve liječi japanska jabuka – kaki

Japanska jabuka sazrijeva u zimskom periodu. Njeni plodovi su krupni te mogu biti teški i do pola kilograma i divne su narandžaste boje. U jesen, lišće pocrveni i otpadne, dok na drvetu ostanu samo krupni narandžasti plodovi. Po izgledu podsjeća na paradajz, a po okusu na mješavinu kajsije i breskve.

Japanska jabuka - Dnevni.rs

Kako bi poprimila svoju punu aromu, plodovi moraju biti potpuno zreli, skoro crveni. Beru se u kasnu jesen, nakon prvih mrazeva. Sazrijevanjem, plod postaje sočan, sladak i prijatnog okusa, i tada može da se jede kašičicom. Japanska jabuka je pravi izvor zdravlja.

Japanska jabuka kao lijek
Japanska jabuka za probavu – Svjež plod ili sok od kakija uzimamo za liječenje bolesti crijeva kao što su kronična konstipacija, upalna stanja i infekcija crijeva. Također japanska jabuka kaki se upotrebljava kao prirodni lijek kod poremećene probave i pražnjenja crijeva.

Bolesti želuca također liječimo uz pomoć kaki jabuke. Kod prehlađenog želuca, gastroenteritisa, loše probave želuca te loše probave inače, pomoći će nam kaki jabuka. Kaki jabuka je dobra i za liječenje hemoroida, bolesti jetre i žuči te za liječenje proljeva.Japanska jabuka za mršavljenje – Dijetalna vlakna koje sadrži su ključna za zdravo mršavljenje jer smanjuju apetit i regulišu probavu. Posebno je važna regulacija probave jer samim time se smanjuje i osjećaj nadutosti, a štetne tvari se efikasno eliminiraju iz organizma.

Japanska jabuka ne sadrži masti te ubrzava metabolizam, a posebno je korisna uz fizičku aktivnost jer sadrži dosta šećera koji daje energiju.

Japanska jabuka kao lijek za srce – Sadrži visoki nivo dijetalnih vlakana, fenola i minerala koji su vrlo poželjni za očuvanje zdravlja krvožilnog sustava. Neki od flavonoida koje kaki sadrži su kempferol i kvercetin, za koje se zna da doprinose zdravlju krvnih žila i srca. Spojevi tanini, koji plodovima obično daju gorak i trpak okus, mogu sniziti krvni tlak.

Bolji vid uz japansku jabuku – Odličan je izvor vitamina A, koji je važan element u očuvanju zdravog vida. Jedan plod kakija sadrži 55% preporučene dnevne doze unosa vitamina A, a sadrži još lutein i zeaksantin.

Japanska jabuka kaki za imunitet – Izuzetan je izvor vitamina C. Redovna konzumacija kakija pomaže organizmu da ojača imunitet koji je najvažnija crta obrane od virusa i bakterija koje nam prijete u ovo doba godine.

Japanska jabuka za štitnu žlijezdu
Liječenje štitnjače može biti uz pomoć vašeg liječnika, no postoji i prirodni lijek za štitnjaču koji će vam pomoći u poticanju pravilnog rada te žlijezde.

Prirodno rješenja za probleme štitnjače je pravilna prehrana koja uključuje namirnice bogate jodom i selenom. Kaki jabuka je bogata mineralima kao što su kalij, magnezij, kalcij i fosfor. Vitaminimi B, C i E te aminokiselinama kao što su lizin, alanin i triptofan.

Tinktura japanske jabuke – Iscjedite sok iz japanske jabuke i pomješati sa 70% alkoholom. Na 200 ml soka ide 40 ml alkohola. Tinktura se uzima po jedna kašika tri puta dnevno prije jela.

Smoothie za štitnjaču

Količine su navedene za izradu dva smoothieja.

Potrebni sastojci:

3 dl bademovog mlijeka
1 banana
2 kivija
1 kaki jabuka
đumbir
2 jušne žlice chia sjemenki
1 čajna žlica spiruline u prahu
svježe ocijeđeni sok 1 naranče
sladilo po želji: med, agavin sirup, brezin šećer ili stevija
4 brazilska oraščića
Priprema:

Ogulite bananu, kivi, kaki jabuku i đumbir. Jedan kivi i par ploškica kaki jabuke ostavite za ukras, a ostalo voće narežite na komadiće.
Stavite u blender, dodajte bademovo mlijeko, narančin sok i spirulinu u prahu. Sve miksajte dok ne dobijete gustu tekućinu,pišeNarodnilijek
Provjerite okus smoothieja i zasladite po ukusu.
Ulijte smoothie u dvije zdjelice i u svaku dodajte žlicu chia sjemenki te pomiješajte. Ostavite oko 15 minuta da sjemenke upiju tekućinu.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh