Hrana i piće

Začini za bolje raspoloženje: Šta podstiče sreću, a šta ima umirujući efekat?

Šafran, koji je poznat i kao najskuplji začin, smanjuje nivo stresa, a istraživanja su pokazala da je djelotvoran i protiv tuge…

Uživamo u njihovoj aromi koja jelima daje poseban ukus, a da li znate da pojedini začini pozitivno deluju na naše raspoloženje?

Šafran i kurkuma podstiču oslobađanje hormona sreće u organizmu i obično se koriste kao dodatak toplim napicima ili pirinču. Šafran, koji je poznat i kao najskuplji začin, smanjuje nivo stresa, a istraživanja su pokazala da je djelotvoran i protiv tuge.

Na dobro raspoloženje utiče i nana. Sadrži triptofan, amino-kiseline neophodne za hormon sreće, a sjajna je i kao dodatak ljutim sosovima i pečenoj jagnjetini. Ukoliko često u ishrani koristite ruzmarin, evo još jednog razloga da to činite i ubuduće. Ova mediteranska biljka otklanja stes, a umirujući efekat imaju i napici i poslastice sa vanilom, piše “Informer“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh