Hrana i piće

Biljka koju trebate jesti svaki dan: Ubrzava metabolizam, čuva srce, čisti cijelo tijelo od toksina

Zlato Inka – Kvinoja, sadrži velike količine bjelančevina zbog čega se može natjecati s proizvodima životinjskog porijekla. Obiluje vitaminom E, C, kalijem, raznim mineralima, aminokiselinama i eteričnim uljima. Narodna medicina koristi je za liječenje gihta, tumora, hemoroida i išijasa. Puna je vitamina i aminokiselina koje poboljšavaju metabolizam, čiste organizam i normaliziraju njegovu funkciju.

Kvinoja - Nezavisne.com

Kvinoja se naziva “zlatom Inka” i “kraljicom sjemenki”. Drevne civilizacije su ovu pseudožitaricu smatrale svetom biljkom. Pored činjenice da je kvinoja omogućila ljudima da ostanu živi čak i u vrijeme ratova, ova žitarica tijelu može donijeti mnoge prednosti, piše “Atma“.

Prednosti kvinoje

Kvinoja sadrži velike količine bjelančevina zbog čega se može natjecati s proizvodima životinjskog porijekla. Obiluje vitaminom E, C, kalijem, raznim mineralima, aminokiselinama i eteričnim uljima.

Narodna medicina koristi kvinoju za liječenje gihta, tumora, hemoroida i išijasa.

Čaj od kvinoje može se koristiti i za dezinfekciju usta i zubnog mesa, a ima i smirujuće djelovanje pa se koristi za liječenje depresije i neuroze.

Ako vas muči kašalj ili prehlada, kvinoja je u stanju smiriti ove simptome.

Kvinoja ima veliki sadržaj aminokiselina i proteina i ne sadrži gluten. Ova biljka se koristi kao laksativ i ima moć izliječiti kronični zatvor.

Kvinoja je odlična zamjena za meso. Ako postite ili ste vegetarijanac obavezno ubacite kvinoju u svoju prehranu. Kvinoja obiluje vlaknima koji su neophodni za pravilan rad crijeva.

Narodna medicina kvinoju još koristi i za liječenje kožnih bolesti, reume, a zbog visokog sadržaja kalija ona blagotvorno utječe na kardiovaskularni sistem.

Kvinoja kao kulinarsko čudo

Vegetarijanci znaju o čemu pričamo kada kažemo kako je kvinoja pravo kulinarsko čudo. Ako se doda kupusu, krumpiru ili drugom povrću, osjetit ćete punoću okusa.

Korisne osobine se manifestiraju i u prisutnosti vitamina i aminokiselina koje poboljšavaju metabolizam, čiste organizam i normaliziraju njegovu funkciju. Pošto kvinoja nema određen miris, u jela se zato dodaje bijeli i crni luk, kao i ostali začini.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh